Bagrina pod mikroskopom u Negotinskoj Krajini

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bagrina pod mikroskopom u Negotinskoj Krajini

Velika popularnost serije Tajna vinove loze doprinela je svakako rastu interesovanja u široj javnosti za bagrinu, lokalnu, a po nekima autohtonu, gotovo zaboravljenu i izgubljenu sortu. Nekako u isto vreme kreće i ponovno okretanje fokusa ka vinogradarstvu i vinarstvu u Srbiji što na kraju rezultuje i pojedinim naučnim projektima koji se tiču iznalaženja i očuvanja prirodnih bogatstava u domenu vinogradarstva i vinarstva.

Jedan od najozbiljnijih je svakako jednogodišnji Projekat bagrina, koji se uklapa u već započete aktivnosti na klonskoj selekciji lokalnih, odnosno autohtonih i regionalnih sorti vinove loze koji obavlja stručni tim zaposlen u Centru za vinogradarstvo i vinarstvo (CEVVIN) i u Institutu za primenu nauke u poljoprivredi (IPN).

Kao kruna svega sledi organizacija seminara za proizvođače vina iz Negotinske Krajine i završni skup u vidu naučno-stručne konferencije o sorti bagrina 23. maja u Vinariji Matalj u Negotinu.

1 (3) result

S obzirom na to da u Srbiji ne postoje umatičeni zasadi sorte bagrina i nema sertifikovanih virus free sadnica, te da zbog toga ova ugrožena sorta spada u one kojima preti nestajanje, pored genetičke rađena je i fitosanitarna selekcija u okviru projekta Ispitivanje enološkog potencijala i revitalizacija vinove loze autohtone sorte bagrina u cilju njenog očuvanja, potvrde autentičnosti i unapređenja finansiranog od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Po ugledu na proučavanja koja sprovodi naučno-stručni tim pomenute dve institucije, istraživački tim Bagrina projekta sastavljen od srpskih i italijanskih stručnjaka je izvršio evaluaciju svih vinograda sa sortom bagrina u vinogradarskom rejonu Negotinska Krajina. Na osnovu detaljnog pregleda 13.110 pojedinačnih biljaka vinove loze ove sorte, odabrana je 21 biljka (genotip) iz terenski istraženih populacija ove sorte.

Kako bi se u budućnosti mogli uključiti u proces klonske selekcije, odabrani su elitni primerci iz rodnih i dobrih vinograda bez vidljivih simptoma prisustva značajnih bolesti. U okviru projektnih aktivnosti pokušalo se odgovoriti izazovima utvrđivanja uzroka pozitivnih promena kod odabranih genotipova, zbog čega su vršena ampelografska istraživanja, ali su obavljene i molekularno-genetičke analize.

AAAB0226 result

Odabrani genotipovi sorte bagrina su podvrgnuti utvrđivanju proizvodne i upotrebene vrednosti, kao i ispitivanju parametara kvaliteta grožđa/šire i vina proizvedenog mikrovinifikacijama u CEVVIN eksperimentalnoj vinariji. Istovremeno su u vinogradima rađena fitosanitarna opažanja i pojedina laboratorijska fitosanitarna testiranja na prisustvo najznačajnijih neizlečivih bolesti.

Dobijena vina iz mikrovinifikacije 21 izdvojenog genotipa, kao i pojedina komercijalna vina od sorte bagrina su laboratorijski analizirana u Srbiji i Italiji, gde je poseban fokus bio na analizi aromatskog kompleksa vina, kao i senzornoj karakterizaciji eksperimentalnih i komercijalnih vina.

U okviru projekta u toku je izrada naučne monografije o sorti bagrina u kojoj će se predstaviti rezultati istraživanja počevši od specifičnog terroir-a Negotinske Krajine, ampelografskim karakteristikama i proizvodnoj vrednosti sorte bagrina, pa do rezultata molekularno-genetskih istraživanja i složenih analiza aromatskog profila vina.

1 (115) result

Projektni tim Projekta bagrina je činilo dvadesetak domaćih i italijanskih stručnjaka uz učešće članova Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinska Krajina, a glavni korisnici osim njih biće i svi proizvođači grožđa i vina vinogradarskog rejona Negotinska Krajina. Putem dostupnog materijala rezultati projekta biće dostupni i budućim proizvođačima grožđa.

S obzirom na to da je ovaj jednogodišnji projekat dao odgovore na pojedina pitanja u vezi sa potencijalom sorte vinove loze bagrina, sva istraživanja će, zajedno sa aktivnijom promocijom vina od grožđa ove sorte omogućiti „oživljavanje“ ove sorte. Time će se stvoriti osnov za očuvanje i dalji razvoj sorte bagrina, kao i valorizaciju vina proizvođača grožđa pre svega iz istočne Srbije (vinogradarski rejon/oznaka geografskog porekla Negotinska Krajina) gde se ova sorta tradicionalno gaji.    | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi