Žilavka za Beograđane

  • Objavljeno u Vesti
Žilavka za Beograđane

Degustacijom sedam sortnih vina sorte žilavka u ekskluzivnom vinskom klubu Vinska galerija Vukoje Beograd  na Dorćolu najavljeno je sedmo izdanje Salona žilavke koji se svakog 17. avgusta održava u Trebinju.

Uz prisustvo Radovana Vukoja, u izuzetnom ambijentu vinske prodavnice, bara i kluba, imali smo priliku da praćeni zvucima džez trubača premijerno probamo sveža vina od ove vodeće hercegovačke sorte iz vinarija Podrumi Vukoje 1982, Nuić, Brkić, Tvrdoš i Andrija.

- Ovo je beogradska pretpremijeru Salona žilavke, svakako najznačajnije manifestacije ove nama najbitnije sorte – kaže Radovan Vukoje. – Ovde smo predstavili vinarije koje od samog početka učestvuju u projektu Salona žilavke i kvalitetom zaslužuju da budu ambasadori te sorte u Beogradu.

Vukoje (11)

Žilavka je jedna od najspecifičnijih sorti s ovih prostora, prilagodljiva raznim teroarima na području Hercegovine.

- Primetićete da su sve prikazane žilavke različite, bilo da su iz tanka ili bureta. To prikazuje njenu polivalentnost jer joj odgovara i kamen i duboka zemlja. Takođe, nalazi se u vinogradima različite nadmorske visine, od 40 metara pa sve do 400, što pokazuje koliko je prilagodljiva teroaru. Ukratko, žilavka je dete hercegovačke zemlje i nigde ne daje ovako uzbudljiva vina kao tamo.

Vinska galerija Vukoje u Beogradu ima za cilj da kroz širenje vinske kulture prenese Beograđanima priču o bogatstvu hercegovačkog teroara. Godinu i po dana od otvaranja ovaj pravi vinski klub postao je omiljeno mesto ljubitelja vina koji su imali prilike da tu isprate više od 70 tematskih večeri, radionica, promocija.

Vukoje (57)

I za kraj nekoliko reči o novim berbama koje smo probali, a tih bi vina bilo još više da i drugi hercegovački vinari eksportuju vina u Srbiju, kako je napomenuo Vukoje.

Žilavka 2022 Tvrdoš suptilan je primer sveže, poput povetarca lepršave žilavke. Nežna, meka, cvetna i mineralna pije se kao mleko. Vode je snažni citrusi sa finom gorčinom zbog čega izgleda svežije nego što to kiseline kvantiteom iskazuju.

Vukoje (28)

Žilavka 2022 Nuić pleni teksturom koja deluje puterasto, dok je Žilavka Selecija2022 Nuić zbilja pun pogodak. Krematozna, snažnih aroma i duge završnice nosi atribute ozbiljnog delikatnog vina sa 13,5 % alkohola koji prijatno lepi usne.

Žilavka 2022 Brkić prava je poslastica za ljubitelje biodinamičkog vinarenja. Na mirisu i ukusu jasno se izdvaja veoma zrelo grožđe puno lepih žutih nota. Manje je citrusno ali zato raskošno i poprilično kompleksno vino osetne mineralnosti i duge završnice.

Vukoje (72)

Žilavka 2022 Andrija, naizgled blaga na mirisu u prvi mah uglavnom osvežava, ali potom se izvijaju suptilne slamnate note, zreli klas žita, a jesenje reminescencije razvejava miris behara i još zelenih bresaka kad se vino sasvim otvori.

Žilavka 2022 Podrumi Vukoje perfektnim sortnim mirisima na nosu daje naznake kako će na ukusu vino biti veoma kompleksno. Miris kamena i mineralnost samo će još jače zaiskriti u čaši, a krajnji utisak veli da je ovde prikazana maestralna legitimacija zrelosti mladog vina.   |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh