Deurić na vrhu fruškogorskog vinskog talasa

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Deurić na vrhu fruškogorskog vinskog talasa

Fruškogorska vinarija Deurić proglašena je najboljom vinarijom Srbije 2022. godine u izboru Vino.rs, a mi smo Mitru Deuriću, vlasniku vinarije, predali zasluženo priznanje upravo na njegov rođendan u beogradskom restoranu Korzo.

Poseldica je to izuzetno predanog rada u svim segmentima proizvodnje, prodaje i promocije vina ove i dalje mlade fruškogosrle vinarije koja je učinila izuzetno puno za moderni razvoj srpskog vinarstva.

Podsetimo, u godišnjem izboru Vino.rs prošle godine njihova vina Aksiom beli 2019 i The 2019 trijumfovali su u kategorijama najboljeg belog vina i najboljeg penušavog. Istovrmeno, ime vinarije našlo se i na listama 10 najboljih u kategoriji vinskog turizma i najprepoznatljivijeg vinskog brenda Srbije, dok je njihov glavni tehnolog Mirko Niškanović zauzeo četvrto mesto na spisku vinskih ličnosti godine. Trijumf bez pogovora.

Deuruc 78

Najnovija potvrda visokog kvaliteta onoga što se radi u vinariji Deurić stigla je nedavno i sa Decanterovog ocenjivanja  (DWWA). Da li je zadovoljan ostvarenim i šta se sve planira u vinariji, pitali smo vlasnika

- Nagrade su potvrda da smo sa određenim vinima i stilovima vina na dobrom putu. Mlada smo vinarija, a za mene je posebno važno da nastavimo rad na sortama morava i probus koje su pokazale odlične rezultate na našem teroaru. Planiramo i povećanje količina penušavca The koji je, iako među najskupljima, pronašao put do kupaca. Tržište je prepoznalo kvalitet i nagradilo ga time da bude jedan od najprodavanijih, dok lagano pripremamo i roze penušavac od sorte pino noar.

Kao ključ i kariku u lancu uspeha Mitar iznad svega stavlja ljude i tim, pa upravo tu najavljuje novosti. Ekipi se kao enološko pojačanje od ovog leta pridružuje Milica Ćućuz (ex Temet) koja će voditi kompletan winemaking, a ima novosti i u sektoru vinskog turizma, čiji je potencijal na Fruškoj gori ogroman.

Deuruc 84

Izvoz je trenutno uglavnom okrenut Velikoj Britaniji i SAD, a u regionu na BiH i Crnu Goru.

- Beležimo rast u prodiji i na domaćem terenu, posbeno u Novom Sadu gde je Fruškogorsko vinogorje prepoznato po tome da ima veoma kvalitetnih vinarija i vina. Naravno, sa oko 40% prodaje Beograd kao priča za sebe prednjači, gde mislim da vinska kultura nikada nije bila na tako visokom nivou kao danas. To su sve lepi trendovi koji nama vinarima daju vetar u leđa da se borimo, razvijamo i podižemo kvalitet – zaključuje Mitar Deurić.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi