Vinarija Nuić napravila prvu belu blatinu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Vinarija Nuić je ove godine, nakon pet zlata na Mundus Vini nadmetanju te sada zlatom za Syrah 2017 i dva srebra za Cabernet Sauvignon Special Edition 2019 i Blatina 2019 na Decanterovom ocenjivanju u Londonu, još jednom potvrdila status jedne od najperspektivnijih u Hercegovini.

Tom nizu međunarodnih uspeha pridružio se sada i mali kuriozitet, njihovo prvo belo vino od crnog grožđa Bijela Blatina Blanc de Noire 2022 koje kao autor potpisuje sin vlasnika vinarije Vlatko Nuić.

- Mi smo moguće vinarija koja godišnje izbacuje najviše novih vina na tržište, ali sam na ovo belu blatinu posebno ponosan i kao vinar, i kao otac – kaže vlasnik vinarije Josip Nuić. – Veoma sam zadovoljan rezultatom, dobilo smo izrazito osvežavajuće, specifično letnje vino sa lepim aromama i ukusima. A kako bela blatina ne postoji u prirodi, dali smo vinu takvo ime te je sada i ova naša lokalna sorta blatina dobila svoju belu varijantu.

Vinogradi Nuić 28
Kuriozitet za početak, Vlatko Nuić u pogonu vinarije   Foto: Ivana Čutura

Inače, ovo je tek drugo belo vino od crnog grožđa u Hercegovini, odmah nakon Burgundac bijeli Blanc de Noir Vukoje.

Da li to znači da će možda i autohtona sorta trnjak dobiti belu verziju, odgovor je da može biti jer on takođe nije previše crven, nije bojadiser.

- Mislim da bi se mogla i od njega napraviti takva verzija, ali za sada nemamo takve planove – dodaje Nuić.

Vino Bijela Blatina nosi 13% alkohola i ovaj hercegovački kuriozitet može se probati u Srbiji zajedno s ostalim etiketama vinarije Nuić zahvaljujući uvozniku Inova Smart & Simple iz Šapca.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi