Dva nesvakidašnja vina iz vinarije Lakićević

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dva nesvakidašnja vina iz vinarije Lakićević

Vinarija Lakićević pustila je na tržište dva jedinstvena nova vina iz berbe 2021, Alcedo i Solaris, a oba nagrađena zlatom na balkanskom BIWC takmičenju, ove ili prethodne godine.

Alcedo Cuvee 2021 je blend 65% grenaš blana sa 25% sovinjon blana i ostatkom rajnskog rizlinga. Alcedo je inače latinsko ime za pticu vodomar, kojoj iz dugog tankog kljuna viri gomila sićušnih ribica. Na nosu izrazito herbalno i voćno, prvenstveno na razne citruse poput mandarine i bergamota, ovo je pravo letnje vino finih kiselina koje će ga dugo održati. Sjajno se uparuje sa ribom a od napunjenih 6.000 boca trećina je već otišla na zapadno tržište.

- Grenaš je veoma rodna sorta tipična za Južnu Francusku i Severnu Španiju a obe je zemlje svojataju. Tamo me je i zainteresovala pa sam u Francuskoj nabavio sadnice a dobili smo sveže i lepo vino na koje je Laura Zudas, naša enološkinja iz Italije ponosna - objašnjava Slaviša Lakićević, vlasnik vinarije pokušavajući da pojasni ovu, kod nas raritetnu sortu i razliku od njenog poznatijeg crnog varijeteta. – Sinonim ovog grenaša je Alicante Blanc, a teorija kaže da je mutacijom nastao od crnog grenaša. Na Sardiniji se zove Cannonao gde takođe postoji crna varijanta koju i mi posedujemo a spremamo za roze vino.

Lakićević grenaš opisuje kao visokorodnu sortu koja kasno sazreva na mestima gde se najviše gaji i daje alkoholna vina sa malo kiselina.

- U našem kraju je to dosta drugačije, ali u svakom slučaju se mora vinograd popeti na veću nadmorsku visinu kako bi se očuvale kiseline.

Lakicevic vinarija 02

A kako bi vino bilo mineralno i voćno kao što jeste, krucijalno je ograničiti rod. Ako se ne uradi redukcija dobiju se veliki grozdovi od 400 do 600 grama, ukupno pet do šest kilograma po čokotu dok je za vrhunsko vino maksimum oko jednog kilograma. Kao za crvena vina, inače se dobije nekakvo stono vino koje ništa ne vredi.

- Samo se u tako malom rodu ostvari potrebna koncentracija mineralnosti i snage čitave biljke. Svejedno, smatram da je grenaš blan sorta budućnosti jer se na većoj nadmorskoj visini odlično uklapa u našu klimu sa manje sunca nego na Sardiniji.

 Kako beli grenaš ne bi izgubio potrebne kiseline ne radi se malolaktika a vino dugo fermentiše na specijalnim krio kvascima i veoma niskim temperaturama. Grožđe se brzo presuje, uzima se samo samotok, a rezultat je potpuno bezbojno vino kao voda mada je grenaš inače karakteristično žut.

- Jeste bio aromatski odličan pa i na ukusu, ali malo smo se zamislili: ko će hteti bezbojno vino u čaši? Sorta jeste zahvalna za dugu maceraciju, čak za oranž vina, ali nju nismo radili već odlučili da dodatkom sovinjona koji nam je fenomenalan podignemo malo kiseline a rizlingom i kiselinu i telo.

Stručnjaci grenašu predviđaju vek od pet do 10 godina ali sa dodatkom rizlinga koji ima nizak pH biće to i dosta duže.

Drugo vino Solaris 2021 je od istoimene sorte koju u regionu najverovatnije nema niko, ujedno jedina etiketa koja ne nosi ime neke ptice. Nastala u Frajburgu 1975. godine sorta je kao vitis vinifera upisana 2001. što znači da nije hibrid. Sastoji se od grožđa Merzling, kombinacije pino griđa i rajnskog rizlinga, te muskat otonela.

- Izvaredan solaris sam prvi put pio davno, sa 1.100 metara visine u severnoj italijanskoj pokrajini Alto Adiđe. Donekle je sličan grenašu a od njega mogu da se prave slatka vina kao i perfektan penušavac. Ne prska se ali zahteva dosta rada, puno zelene rezidbe pošto nenormalno buja i raste. Morate ga na vreme brati jer sakuplja dosta šećera, ako promašite tačan datum dobijete vino sa 15% alkohola.

Lakicevic vinarija 03

Vrlo aromatičan sa prepoznatljivim mirisom ogrozda na nosu, uz zovu i med krajnje je mineralan i privlačan za aperitivno uživanje. Sjajno se kombinuje belim mesom, ribom, posebno morskim plodovima. Ali i sa pikantnom azijskom kuhinjom. Pažljivom ocenjivaču će se negde u pozadini javiti i blage muskatne note.

- Nije ih lako prepoznati, – napominje Lakićević - dok se recimo grenaš u Francuskoj ili na severu Španije često kombinuje sa muskatom.

 Solaris nosi dobre kiseline a bere se rano, zadnje nedelje avgusta ili početkom septembra. To dozvoljava da se sadi i na severu Evrope gde dobro podnosi zimu, jedino nije otporan na botritis. Kod Lakićevića je to bio razlog gubitka 40 procenata roda ove godine ali kako rod ionako mora da se redukuje barem za trećinu, šteta i nije velika. Samo ga dalje treba sačuvati, napominje vinar.

Iz berbe 2021 dobijeno je svega 3.000 boca pa postoji lista čekanja, jer čim se boce napune ovo vrlo dopadljivo vino odmah ide dalje. Uskoro se puni berba 2022.

- Sa dva hektara dobijemo ukupno oko 10 tona grožđa što nije malo, ali i svega 5.000 litara vina gde jedan deo ode u Oriolus, kupažu sa šardoneom, sovinjonom i rizlingom. Širićemo ga u budućnosti samo ne znamo koliko. Takođe, mogli bi da pustimo da prerodi i proizveli bi mnogo vina pri čemu se ne bi izgubio ekstrakt. Ali uz veoma izražene kiseline dobio bi se visok procenat alkohola koji ne sme ići preko 13%. No, sorta je savršena za slatka vina i pravićemo ih sigurno kad budemo imali dovoljne količine.

Ostavili bi već ove godine jedan red solaris grožđa u tu svrhu koji bi svakako išao u bure, ali veliki problem su ptice. Mnogo ih je kad ostane pozno grožđe na čokotu pa se mora štititi mrežama jer neće ništa ostati. Takav problem bio je sa muskatom 2019. godine, jedva je sačuvan od najezde ptica, pčela, stršljena.

- Imali smo i dva reda grožđa Muscat bleu, crvene švajcarske sorte koja sazreva u prvoj nedelji jula. No naiđe ogroman napad osica i pčela pa smo grožđe morali da povadimo. Nema šanse da ga sačuvaš - priznao je Lakićević čiju premium liniju vina koja tek slede, i to od nekih sasvim drugih sorti, sad već sa nestrpljenjem iščekujemo.  | 

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi