Ko snabdeva Rusiju vinom?

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Ko snabdeva Rusiju vinom?

Ko snabdeva Rusiju vinom u doba ekonomskih sankcija i gde je tu Srbija? Pitanje je na koje odgovori stižu lagano, a baltičke zemlje trenutno uzimaju primat.

Litvanija je postala najveći ruski dobavljač vina u prvih osam meseci 2023. godine, kazuju podaci UN Comtrade a prenosi agencija RT. Vina pristigla u Rusiju preko Litvanije su u vrednosti od 126 miliona dolara, 20,6% više u odnosu na isti period 2022. godine. Sledi Gruzija sa 112,1 milion dolara uz porast 19,4%, kao i druga baltička država Letonija sa 79 miliona dolara a porast je 18,5%.

Litvanija i Letonija nisu baš poznate po proizvodnji vina pa ni grožđa. Litvanija navodno proizvede oko šest miliona litara a Letonija upola manje. Čisto radi poređenja, godišnja proizvodnja Italije je oko pet milijardi litara.

vukoje vinska galerija beograd 21

U podacima nije navedeno poreklo izvezenih vina, ali je poznato da su ove dve zemlje zajedno uvezle italijanskih vina u vrednosti skoro 60 miliona dolara, iz Španije 21 milion, a iz Nemačke 14 milona. Pošto zasigurno nemaju kapacitet da svojim vinom pokriju pomenute količine namenjene Rusiji, može se izvući zaključak da je deo tog vina kupljen od kolega iz EU.

Tu se treba setiti da su na snazi ekonomske sankcije, pa je EU recimo zabranila izvoz vina u Rusiju skupljih od 300 evra po boci zbog čega su članovi sindikata proizvođača šampanjca prestali da isporučuju penušavce u Rusiju dok je kao odgovor Rusija u julu povećala uvozne carine na vino iz „neprijateljskih“ zemalja sa 12,5 na 20%.

Srpska vina takođe odlaze na tržište Rusije ali su količine gotovo zanemarljive, barem za sad.  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi