Ekskluzivni Saints Hills u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Ekskluzivni Saints Hills u Beogradu

Hrvatska vinarija Saints Hills čija su vina dostupna od prošle godine i u Srbiji zahvaljujući uvozniku N Company predstavila se u beogradskom restoranu Legat 1903.

U pitanju je jedna od ekskluzivnijih vinarija u regionu koja pogone ima na čak tri mesta duž jadranske obale – na Pelješcu, gde se proizvode crvena vina od sorte plavac mali iz vinograda na Dingaču i Komarni, te pored Splita i u Istri gde takođe poseduju vinograde i rade roze i bela vina.

Saints Hills Winery 63
Ernest i Ivana Tolj na večeri u restoranu Legat 1903

Vlasnik vinarije Ernest Tolj ušao je u ovu vinsku priču pre petnaestak godina posadivši vinograd na padinama Komarne, nedaleko od Metkovića. U to vreme još nije imao vinariju, ali je želja da napravi vino koje „će biti ponos Dalmacije“ već bila zacrtana. Danas su vina Saints Hills na vinskim kartama mnogih uglednih restorana u svetu, a nekih 240.000 buteljki koliko trenutno proizvode odlaze u dvadesetak zemalja, među kojima je sada i Srbija.

Saints Hills Winery 54

Na promociji i večeri kojoj su prisustvovali somelijeri i menadžeri nekoliko beogradskih restorana, ali i popularni hrvatski pevač Petar Grašo, dobar prijatelj porodice Tolj, posluženo je sedam vina uz isto toliko ukusnih i kreativnih sledova u tanjirima. Tako je razigranu kupažu šardonea i malvazije Mala Nevina 2022 ispratio želirani brodet od hobotnice i lignje, zapečeni Sen Žak poslužen je uz svež pošip Posh 2022 koji je fermentirao i odležavao u betonskim sudovima, a kao poslednje belo vino u čašama se našao šardone Le Chiffre 2022 uz zalogaje praseće bajadere.

Saints Hills Winery 44

Nakon rozea St. Heels 2022 i terina od guščije džigerice na scenu su stupili moćni plavci – nepretenciozni Black 2018 uz juneće raviole, naglašeno herbalan i sa svežim kiselinama St. Roko 2017, koji dolazi iz vinograda na Komarni, ispratio je zanimljivu pitu sa pačetinom, te na kraju uz vrhunski spremljen biftek u pepelu gosti su imali prilike da probaju barokno raskošni Dingač 2018, plavac mali iz verovatno najpoznatijeg vinograda u regionu.

Napomenimo na kraju i to da će vinarija Saints Hills biti jedan od učesnika sledećeg Grand Tastinga u beogradskom hotelu Metropol 24. februara koji okuplja 50 najboljih vinarija regiona, a gde će publika imati prilike da se dodatno upozna s ovim izuzetnim vinima.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh