Premijera: Cuvee de Rgnac 2018 Rnjak

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Premijera: Cuvee de Rgnac 2018 Rnjak

Vinarija Rnjak proizvela je u ograničenoj seriji iz berbe 2018 prvi Cuvee de Rgnac kao krunski dokaz potencijala crvenih sorti iz sopstvenih vinograda. Impresija koju ostavlja blend kaberne sovinjona sa 30% merloa momentalno ruši tabu da Južni Banat i vinsko selo Gudurica imaju isključivo dobra bela vina.

Vinarija Rnjak odavno je poznata po kaberne sovinjonu ali i merlou koji je 2019 godine osvojio trofej Best of Show Serbia na balkanskom nadmetanju BIWC. Perjanica kuće i barik podruma starog preko 160 godina pritom je pino noar sa sovom na etiketi...

No, premijerni Cuvee de Rgnac obara voćnošću već na mirisu koja se verno preslikava na ukus. Jasno je da kaberne aromatski preovladava ali njegovim šumskim bobicama merlo savršeno čuva leđa iz aftertejsta sočnim crvenim voćem, prevenstveno višnjama i trešnjama.

Kiseline su takođe sočne i nekako sveže, štipkaju nepce kao da je vino juče istočeno iz tanka iako je gotovo dve godine provelo u bariku. Posebno zanimljiv je začinski deo završnice gde se lepo prepoznaje zeleni biber i navodi na pomisao da savršeno balansirano vino, primetnim ali ne i agresivnim taninima uz 13,5% prisutnog alkohola može biti sjajan drug različitoj gastronomiji. Baš kao što zbog tih istih atributa lako igra i ulogu aperitivnog vina.

rnjak vinarija 138 1971
Miro Rnjak, vlasnik vinarije

- Imali smo lep kaberne, dobar merlo i rekosmo hajde da probamo da ih udružimo i time smanjimo broj etiketa na tržištu – smeje se Miro Rnjak, vlasnik vinarije. – Eto, hteli smo manje etiketa a u stvari sad umesto te dve, imamo tri. Znači, nećemo se odreći sortnih vina Cabernet Sauvignon i Merlot, a ponosan sam što smo u kupaži očuvali voćnu strukturu koju obožavam.

Uz zakusku, crveno meso, pačetinu, salatu, pa čak i ne previše začinjen gulaš ovo je gotovo univerzalno vino. Lako je prepoznatljivo i na polici pošto je unutar većinski bele etikete vešto ukomponovan koloritni detalj prozora na kamenom zidu koji opkoljava vinariju u srednjevekovnom maniru.

Cena upečatljivog blenda koji se izuzetno lako konzumira je 1.300 dinara + pdv.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi