Vuk Vuletić ponovo najbolji somelijer Srbije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vuk Vuletić ponovo najbolji somelijer Srbije

Vuk Vuletić je ponovo najbolji somelijer Srbije a slede ga daleko mlađi kolega Dragiša Damjanović i devojka koja je tek dve godine u vinskoj priči Jelisaveta Stanojević.

Deveto nacionalno nadmetanje somelijera u organizaciji SERSA, u sali Elingtons hotela Hyatt Regency Belgrade je posle brojnih odrađenih zadataka potvrdilo dominaciju Vuka Vuletića, koji će biti predstavnik Srbije na evropskom nadmetanju iduće godine u Beogradu.

Prema rečima pobednika, inače nekadašnjeg šampiona Balkana u poznavanju somelijerskog znanja i veština, takmičenje je bilo izuzetno zahtevno a borba u finalu izjednačena. Od 11 prijavljenih takmičara svega se devet pojavilo u kvalifikacijama, da bi se nakon održanog polufinala troje najboljih predstavilo prisutnoj publici. U napetoj atmosferi finala, gde se sve odvijalo na engleskom jeziku, prvi je nastupio Vuk Vuletić i iskusno ispunio tražene zadatke. Ali to nije bio nimalo rutinski posao.

Za početak trebalo je od četiri ponuđena penušavca za svega četiri minuta pogoditi način proizvodnje i sortu grožđa.

Dragiša Damjanovic Vuk Vuletic i Jelisaveta Stanojevic
Dragiša Damjanović, Vuk Vuletić i Jelisaveta Stanojević

Usledio je test gde su dobijeni nazivi tri koktela, a za svaki je trebalo odrediti sastavne elemente nosećeg alkohola, dodatnih aroma, likera i voća te ih teoretski upariti sa hranom. Moscow Mule sa vodkom, pivo od đumbira, limeta i drobljeni led... Vuletić je bez greške to odradio a potom i druga dva, baš kao i njegovi konkurenti.

Sto za šestoro (koliko ima članova sudijskog žirija) i magnum boca vina primitivo iz berbe 2020. Zadatak kaže poslužiti sve te goste bez greške za sedam minuta. Ritual se mora poštovati, a sve vreme se održava komunikacija sa osobom koja je vino naručila. Na posebnom stolu se dekantira vino sa dva dekantera jer je boca velika, pali se sveća da se proveri ima li taloga.

Tokom isprobavanja kvaliteta vina i sipanja nude se zalogaji, preporučuje hrana. Tu je i trik pitanje. Boca nije iz berbe 2020 već iz 2022, ali takmičari se ne daju zbuniti. Svako je primetio i dodao da to nije problem jer će mlado vino posle dekantiranja svojom voćnošću, svežinom, džemastim, finim mesnatim notama nadoknaditi razliku u godinama.

Sledi pogađanje šta se to nalazi u crnoj čaši za svega minut vremena, a onda poslednje iskušenje. Pred  takmičarom je šest čaša piva. Prvo je crno ostala svetla, treba za 12 minuta otkriti metod proizvodnje i upariti ih sa šest unapred zadatih na papirićima zalogaja. Čini se da je Vuk ovde maestralan. Čak na opšte zadovoljstvo prisutnih pominje da misli kako je jedno od piva „Zaječarac“...

401069066 848045770659166 5458108270532656525 n 1

Posle kratke pauze scena se postavlja za finalna dva ispita. Svako ispred sebe ima 20 čaša sa raznim vinima i određeno vreme da ih proba, zapiše utiske. Tek onda dolaze zadaci, po 15 sekundi za odgovore: U kojoj čaši je autohtona sorta; Koje je vino barikirano; Koje je najstarije vino; U kojoj čaši je rajnski rizling; Koje vino ima zaostalog šećera; U kojoj čaši je šardone;

I za kraj, pred učesnicima takmičenja je po 30 čaša i velika boca klasičnog penušavca Zlata Radgonske penine. U datom terminu treba napuniti čaše, pri čemu se ne sme vraćati unazad, tako da po punjenju poslednje ne ostane ni kap vina u boci. I Vuletiću je to uspelo.

Koliko znači ova pobeda, pitamo ga nakon proglašenja?

- Mnogo, i zbog toga što ću predstavljati Srbiju ovde na Evropskom prvenstvu. Takmičenje je bilo sjajno, veoma zahtevno, a pošto sam bio prvi imao sam sreću da iz publike posmatram svoje protivnike i moram priznati da su bili sjajni. Posebno Jelisaveta, devojka koja još uvek ne radi servis a upravo je u toj kategoriji pokazala sjajno znanje. Siguran sam da ovo dvoje mladih ljudi predstavlja budućnost somelijera Srbije.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi