Italija na Wine Vision

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Antonio Ventreska, direktor ICE/ITA u Srbiji na press konferenciji u rezidenciji basadora Italije Antonio Ventreska, direktor ICE/ITA u Srbiji na press konferenciji u rezidenciji basadora Italije

U Hali 2C Beogradskog sajma više od 50 italijanskih vinarija i firmi iz vinskog sektora predstavlja visokokvalitetna vina gotovo svih regija Italije na više od 1.000 kvadratnih metara, rečeno je na press konferenciji povodom učešća Italijanske agencija za spoljnu trgovinu (ICE/ITA) u Srbiji u saradnji sa Vinitaly i Veronafiere.

- Udeo uvoznih vina na srpskom tržištu iznosi oko 50 odsto, a Italija kao najznačajniji evropski partner u sektoru vina, snabdeva između 5% i 8% srpskog vinskog tržišta beležeći stalan rast, posebno u segmentu penušavih vina. Ali, nije nam želja da u Srbiji radimo samo na kvantitetu, već i na kvalitetu italijanskih vina – rekao je Antonio Ventreska, direktor ICE/ITA u Srbiji nakon uvodne reči ambasadora Italije u Srbiji Luke Gorija.

Tokom trajanja Sajma, na italijanskom štandu biće organizovana četiri vinska masterklasa pod vođstvom SERSA. Posebnu pažnju privlače vina od autohtonih sorti grožđa, kao što su Turbiano, Nebiolo, Pecorino, Verdicchio, Primitivo, Amarone, Susumaniello i Glera.

- Italija  je već nekoliko godina glavni snabdevač vina iz EU na tržištu Balkana ispred Francuske i po količini i po vrednosti - istakao je generalni direktor Veronafiere Mauricio Daneze koji će biti prisutan na Sajmu.

Predstavnici domaćih udruženja i kompanija koje sarađuju sa italijanskim prijateljima kao što su Banka hrane ali i Aroma, Shoppster, Mercator gde su u ponudi vrhunski italijanski proizvodi, posebno su najavili Nedelju italijanske kuhinje u svetu koja se održava od 13. do 19. novembra a biće prisutna na sajmu Wine Vision sve do zatvaranja.   | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi