Širenje vinske porodice Bikicki

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Širenje vinske porodice Bikicki

U vinoteci Wine & Pleasure promovisana su nova vina Vinarije Bikicki. Degustacija omiljena u vinskim krugovima jer je tradicionalno pred profesionalcima desetak novih, intrigantnih vina. I poneko poznato ali dodatno razvijeno...

Vinska „familija“ Bikicki se širi uporedo sa novitetima u portfoliju pa se prvi put u čašama predstavila Veca 2022, delimično prosušena crna tamjanika apsolutno namenjena izvozu a ime dobila po sestri Đorđa Bikickog, vlasnika vinarije. S obzirom na ukupan broj proizvedenih boca nešto malo srećnika moći će da je nabavi i preko Bikicki onlajn shopa. Veliku pažnju pobudilo je i treće izdanje traminca Moma 2022  u keramičkoj boci a po imenu Đorđevog oca prisutnog na promociji.

Okupljeni su saznali kako se vina Bikicki više ne rade u podrumu Oskara Maurera, već u pogonima u Velikim Radincima, a za stolom je bio i Nenad Siriški koji zajedno sa bratom Đorđem čini Bikicki tim.

Bikicki pak očekuje da ovih dana stigne evropski organski sertifikat za sva vina iz 2023. godine, a od predstavljenih etiketa na tržište sada kreću, ili su već stigla vina: Sfera, Moma, So, Cu, Sfera Noir, Veca, Crna Tamjanika, Lily i slatka Makana 2018. Ali krenimo od početka, čaše su već pune i po običaju raznobojne, aromatski privlačne sadržine.

bikicki 2023 12

- Sve što radimo, radimo u vinogradu – napominje Bikicki. – U našem stilu izrade vina za koji volim da kažem da je i dalje freestyle, mesta za popravke i prepravke u podrumu nema.

I nema potrebe, pokazuje već prvo vino, pet nat od sovinjon blana Victor 2022. Hrskav, svež, ekstraktan, pun žute jabuke, dunje, kruške dosta podseća na tradicionalni penušavac što će svakako biti jedan od sledećih zadataka za Bikickog. „Bitan je trenutak flaširanja, da pet nat bude ekstraktan a suv“, napominje on i Victor je upravo to.

Sovinjon iz velikog betonskog jajeta Sfera 2022 nosi snažne i postojane kiseline koje prati duga završnica. Sfera se inače pojavljuje u prodaji sa šest različitih etiketa ali u Švedskoj samo sa jednom jer prema njihovom zakonu isto vino ne može imati različite etikete. Takođe, od samog početka degustacije ponavljaju prisutni: „Ovo je vino bolje od svih prethodnih berbi“. I to će se nastaviti sve do poslednje čaše.

Moma 2022 nije oranž vino već belo. Strukturniji je, kompleksniji, sa trunčicom gastronomske gorčine. Kraća maceracija (1,5 dana) i odležavanje u keramičkom sudu od 400 litara uz, naravno, drugačije boje otiska na jedinstvenoj keramičkoj boci nego pre. Ovo je vino na 2. OB Wine Vision Trophy osvojilo zlatnu medalju baš kao i Cu 2021.

bikicki 2023 16

S/O 2022, treći sovinjon u prva četiri prezentirana vina pokazuje koliko se razlikuju sovinjoni samo zbog datuma berbe. Oranž vino nastaje iz dva prolaza u vinogradu nakon čega pet dana macerira i godinu dana provodi u Đorić srpskom hrastu. Lep miris livadskog meda na nosu i osvežavajuće herbalne note u završnici.

- To je konačno naša vizija oranž vina, onako kako ga zamišljamo – podvlači Đorđe.

Oranž na prvi pogled je Cu 2021 od sorte pino griđo za koju vinar kaže da možda nije najsrećnije rešenje na Fruškoj gori, kao ni druge pino sorte. Rađen iz dve berbe i dve različite maceracije sa 13,5% alkohola jeste sjajno, efektno, pravo meditativno vino, savršeno za istočnjačku kuhinju. Ali zahteva mnogo brige i rada oko njega.

Pomalo neočekivano traminac Uncensored 2021, etiketa koja se iz ranijih berbi već okitila zlatom na takmičenju Decanter, uz kajsije, bundeve ili začinske note nosi i naznake slatka od šumskih jagoda, karakteristične za vino Sfera Noir. To se u završnici proteže u nedogled. Rađeno iz tri berbe i sa šest dana maceracije. Sazrevalo u buradima od 500 litara nosi 14,5% savršeno izbalansiranog alkohola, jako je ektraktno sa strukturom koja ugrize za jezik i nepce dok se šire brojni slojevi ukusa i mirisa. Veoma duboko vino šampion u kategoriji oranž vina na 2. OB Wine Vision Trophy sa 93 poena.

Nova Sfera Noir 2022 jeste zreli pino noar izuzetno malog prinosa, začinjen sa 10% crne tamjanike. Maceracija se očituje u obojenosti a vino, delom od dehidriranog grožđa sa ekstraktom na ivici kasne berbe, podseća na kombinaciju slasnih džemova i likera od crnog i crvenog voća.

Pinotte 2019 donosi dah velike svežine. Sedam dana maceracije i 14% alkohola rasporedili su mirisne komponente sitnog bobičastog voća upravo tamo gde treba na nosu i nepcu.

bikicki 2023 19

Veca 2022 nije samo premijera. To je trenutno vrhunac ekspresivnosti, naznaka velikog vina koje svako razume a praktično stiže iz prve berbe mladog vinograda. Crna tamjanika macerirala četiri dana odležala je godinu u korišćenom bariku i samo skupila jako kolena da se odrazi u vinsku orbitu. Izuzetno nizak pH 3,2 nagoveštava potencijal višegodišnjeg čuvanja u boci.

Crna Tamjanika 2020, macerirala 25 dana, mogla bi biti krivac što Vece nema u većim količinama pošto dele istu sortu. Ipak ova dolazi iz starog vinograda gde je oprašivač pino noar a i nje ima svega 844 boca. Inače, čovek se uz arome ratluka i ružinih latica „ladno“ može prevariti da je u čaši originalni pino noar iz Burgundije. Možda ipak ne zbog 15,5% alkohola, ali čik ga prepoznajte u podatnom, mekom vinu duge završnice.

Svima drag merlo Lily 2021, jedno je od retkih vina Bikicki koje posle dve različite maceracije od 11 i 19 dana, godinu i po sazreva u francuskom bariku Segvin Moro. Jeste to light drvo i upravo ono doprinosi divnoj i postojanoj završnici izdašnog i prema voćnim aromama veoma sortnog merloa sa 15% alkohola i 7,4 grama sočnih kiselina.

Zaslađenje na kraju donosi traminac crveni Makana 2018 sa začinom prethodne berbe. Traminac je poslužio i nalivanju tokom tri dana maceracije a konačni zbir je oko 120 grama neprevrelog šećera po litri. Nekih 12,5% alkohola utkano je u 1.000 litara vina koje svakoga obraduje suvim voćem, slatkom od smokava, medom i pečenom bundevom.

A kao poseban desert stigla je najava bermeta po starinskom receptu Oskara Maurera kao i vinjaka sazrevalog duže od pet godina. Idealan razlog za ponovne susrete sa Vinarijom Bikicki.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi