Srpska vina iznenadila mađarske stručnjake

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Srpska vina iznenadila mađarske stručnjake

Viktorija (Victoria) Evans, šampionka somelijera u Mađarskoj, boravila je nedavno u Beogradu na vinskom izletu sa grupom kolega zaposlenih u restoranima sa Mišlenovim zvezdicama.

Obišli su nekoliko frekventnih vinskih mesta a zanimljivu degustaciju u vinoteci Quinta organizovao im je Slaviša Lakićević, vlasnik Lakićević vinarije sa čijim sinom Lukom je Evans, mađarsko-američkog porekla, pre nekoliko godina završila WSET kurs.

- Bukvalno smo oduševljeni vinima koja smo probali, mestima koja smo obišli kao što su Quinta wine bar, Libertador cigar lounge, Pinót ili vinoteka Decanter – kaže Viktorija. – A pošto radim kao šef vinske strategije u Mađarskoj firmi Vinonova za distribuciju vina fine dining i Michelin star restoranima, potrudiću se da Lakićević vina ubrzo predstavim mađarskim ljubiteljima.

Viktorija i njene kolege, šefovi somelijera iz Budimpešte Ivett Lisztes (N28 Restaurant) i Dàvid Kincses (Arany Kaviár Restaurant), te Bence Gulyàs iz luksuznog Krug centra i hotela Botaniq Castle u mestu Tura, probali su veći broj etiketa pri čemu Evansova posebno podvlači činjenicu da se nekome pojedina vina mogu manje ili više dopasti, što je stvar ukusa, ali da su sva vrhunskog kvaliteta u svetskim razmerama.

Degustacija Lakicevic Quinta 5
Viktorija Evans u sredini

- Ako probate 12 vina iz bilo koje vinarije u svetu možda će vam se svideti jedno ili dva, ali ovde su sva upečatljiva. Za početak imam plan da na mađrasko tržište ubacim Lakićević tamjaniku Upupa i Solaris, sorte koje su za mene fantastično iskustvo. No, isto smo tako uživali u različitim berbama šardonea, sovinjon blana, pa čak i crvenoj kupaži Merula od pet raznih sorti. Jednom rečju, kvalitet najbolji mogući u Evropi.

Osim vina Lakićević, na „meniju“ su bile vinarije Bikicki, Đoković, Legat. Za Lakićević vina Evans kaže da su moderna, čista, visokih kiselina i svežine ali elegantna sa dosta mineralnosti.

Bikicki dokazuje da naturalna vina takođe mogu biti fantastična. Njoj su najbolja koja je probala, mada priznaje kako nema previše iskustva u tom domenu. Pominje dugotrajne završnice, stabilnost i potencijal odležavanja kao faktore najvećeg uživanja. Sa druge strane...

- Novak Đoković mi je najomiljeniji teniser, a vina Djokovic Syrah i Chardonnay su visokog kvaliteta sa finesama, dobrim balansom alkohola i kiselina i potencijalom za odležavanje. Sigurna sam da će ih tenis fanovi u Mađarskoj vrlo rado piti – zaključuje ona apostrofirajući ljubaznost ljudi u Srbiji, te fanstastična vina, žestinu i gastronomiju.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi