Penušavi prokupac i još ponešto

  • Objavljeno u Vesti
Penušavi prokupac i još ponešto

Vinarija Đurđevića Legat, iako veoma mlada ispalila je odjednom pravu salvu novih vina među kojima originalnu tamjaniku, penušavac od sorte prokupac i barikirani pino griđo.

Sestre Sanja, Ivana i Aleksandra Đurđević krenule su u nimalo naivnu vinsku utakmicu Srbije pre nepune tri godine nežnim roze vinom Sestre. Uz sortni pino griđo, blend ove sorte sa muskatom i crvenu kupažu Otisak koja se nedavno pojavila i u premijum varijanti Otisak Vremena, na drugom Wine Vision by Open Balkan festivalu premijerno su predstavile penušavac Sanivale 2021, maceriranu tamjaniku Dva Dukata 2022, kao i Pinot Grigio barrique 2022.

Sanivale, koji u sebi krije imena sestara, fino je mladalačko, jako voćno penušavo vino sa lepom perlažom i prijatno za piće. Podatak da je od srpske autohtone sorte prokupac, kao možda prvo takvo penušavo vino rađeno tradicionalnom metodom u Srbiji, postavlja ga u startu visoko na lestvici interesovanja publike. Odležavao godinu dana na kvascima elegantne je ružičaste boje a pri konzumaciji dosta podseća na vina istog stila od sorte pinot noir.

Wine Vision 2023 037

Kremast i sa sekundarnim notama hleba i brioša u završnici biće ozbiljan takmac na tržištu penušavaca. Bio bi već uveliko da nije degožirana tek manja količina za prezentaciju (oko 200 boca) jer je sva količina unapred otkupljena. Ostaće samo jedan manji deo za probu kada u maju mesecu 2024. bude dovršena vinarija Đurđevića Legat i degustaciona sala u selu Ključ nedaleko od Mionice.

Drugi autohtoni adut vinarije svakako je tamjanika Dva Dukata 2022 proizvedena u 1.200 primeraka. Jako ekstraktna a pritom precizno balansiranog odnosa alkohola i kiselina, uz boju zlata nudi neobično bogato telo što je rezultat osam sati maceracije pre ulaska u tank.

Vino je podsećanje na priču o nastanku vinarije kada je na Đurđevića brdu predak Ilija pre jednog veka iskopao dva dukata uz pomoć kojih je ishranio porodicu u teška vremena i začeo vinariju.

Od sopstvenog grožđa proizveden je ozbiljan Pinot Grigio barrique. Snažno i konkretno vino provelo je četiri meseca u drvetu gde je polovina bila od francuskog a ostatak od srpskog hrasta. Uticaj drveta je umeren i samo je zaokružio vino dodavši mu dozu ozbiljnosti. Proizvedeno je ukupno oko 600 buteljki.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh