Slavna korčulanska trojka na Grand Tastingu

  • Objavljeno u Vesti
Slavna korčulanska trojka na Grand Tastingu

Među najvećim atrakcijama predstojećeg Grand Tastinga u beogradskom hotelu Metropol Palace 24. februara biće trojica najistaknutijih vinara s Korčule koji će lično predstaviti publici najbolja vina iz svojih podruma – Luka Krajančić, Frane Milina Bire i Ivan Batistić Zure!

Luka Krajančić je vinar koji je sortu pošip uzdigao u sam vrh najboljih belih vina u regionu. Reč je o čoveku čija vina nose dodir poezije ispisane u slavu mora i kamena.

- Vino je za mene pre svega duga porodična tradicija. Nešto što filozofski i kulturološki određuje moj stav o životu i postavlja me baš tamo gde pripadam – u mikrokosmos ostrva na kojem proizvodnja vina podrazumeva i teški fizički rad. Ta činjenica podseća me na istinu da je vino veće od mene, da je nešto što sam u vrtlogu generacijskog niza nasledio kao izazov i kao sudbinu – kaže Krajančić povodom dolaska na Grand Tasting.

Kada je reč o onome šta će Beograđani moći da probaju iz raskošne palete vina ovog vinskog poete i čarobnjaka, u fokusu će naravno biti pošip i to u šest stilskih varijacija, od svežeg vina, preko sur lie, odležalog, maceriranog, desertnog, a tu su i dva plavca, među kojima i sada već kultni Zaglav 2017 iz stoletnog vinograda čije će poslednje boce u posedu vinarije biti otvorene upravo na Grand Tastingu!

Luka Krajančić 11
Vino, kamen, more i poezija, Luka Krajančić

Frane Milina Bire poznat je posetiocima prvog Grand Tastinga koji su pre pet godina opsedali štand njegove vinarije Bire u želji da probaju legendarno vino Grk Defora, jedno od najboljih i najekskluzivnijih u regionu s obzirom na izuzetno mali broj boca koje flašira svake godine, a koje će ponovo moći da se proba samo na ovoj manifestaciji.

U Beograd stiže Biretov Grk Defora 2020, kojeg je praktično nemoguće više bilo gde kupiti, a koji po sudu onih koji su ga pili prevazilazi i onaj iz 2018. godine što je osvojio platinu na Decanter World Wine Awards! Inače, na štandu ovog autentičnog vinara moći će da se proba i sveža varijanta Grk 2022, te Plavac 2019 koji će biti veliko iznenađenje za sve one koji vole popularnu dalmatinsku sortu plavac mali.

Konačno, najmlađeg člana velike korčulanske trojke na Grand Tastingu, vinariju Zure iz Lumbarde (inače 50-ak metara udaljena od Bireta!) predstavljaće braća Ivan i Marko Batistić Zure koji od grka prave i penušavo vino Quinta Essentia, danas jedno od najskupljih u Hrvatskoj.

Posebna poslastica biće na Decanter World Wine Awards platinom ovenčan Pošip 2019 Zure, kojeg je u vinariji ostalo svega nekoliko boca sačuvanih upravo za ovu priliku! Ali, tu su još i fantastična vina od sorte grk, sveži Bartul koji je osvojio zlato na Decanterovom ocenjivanju i odležali sur lie Reventón, te moćna crvena kupaža pet sorti Rebellion.

DSC 6354
Komšije iz Lumbarde na hrvatskom vinskom tronu, Ivan Batistić Zure i Frane Milina Bire 

- Mogu da kažem da u Beograd donosimo apsolutno sve najbolje što imamo, te da će od svake etikete publika moći da proba i novu i neke od starijih berbi. A ta starija vina su sva iz naše privatne arhive i nisu dostupna za tržište, već se mogu kušati isključivo s nama doma za našim stolom. Ali, s obzirom na tip i značaj festivala smatramo da je ovo idealna prilika baš za ovakva vina – kaže Ivan Batistić Zure.

Na kraju, hteli smo da čujemo od vinara i šta je za njega doista veliko vino!

- U ovom trenutku sa godinama koje imam rekao bih da je veliko vino ono koje te obori s nogu odmah na prvi kontakt, koje ti ostane večno u pamćenju. To je spoj ukusa, mirisa i trenutka, reakcija svih čula, vino koje pamtiš dok si živ. Ono ne mora biti niti najstarije, niti najskuplje, već jednostavno mora savršeno da ti paše u okolnostima i okruženju u kojem ga piješ. Ali, sa stajališta proizvođača, poljoprivrednika, vinogradara i vinara. takvo vino može biti i ono koje je prehranilo tebe i tvoju porodicu i omogućilo ti egzistenciju. S obzirom na to da se može o tome diskutovati sa različitih stajališta, možda mogu reći i da ne znam što je to veliko vino. Ali zabava i jeste u tome da večno tragaš za njim!

Beogradska publika će odgovor na ovo večno pitanje moći da potraži 24. februara na Grand Tastingu, a preostale dostupne ulaznice mogu da se kupe na Tickets.rs.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh