Tri Komunina dragulja iz Eco linije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Komuna bros: Matija & Marko Vlahović Komuna bros: Matija & Marko Vlahović

A sad nešto potpuno drugačije iz vinarije Komuna, pet nat prokupac, oranž šardone i suvi probus direktno iz prirode. Test kvaliteta, izraza i aroma obavljen je uz delikatni endorfinski dodir šefa Uroša Živkovića, a Pet Nat će izuzev u vinariji Komuna, ekskluzivno biti dostupan još samo u restoranu Endorfin.

Eminentni beogradski restoran Endorfin bio je od slave Svetog Trifuna još sledećih 48 časova epicentar hedonističkog uživanja u ukusima kojima se ređe služi a braća Matija i Marko Vlahović, tim koji danas vodi fruškogorsku vinariju nedaleko od Rume, predstavili su tri krajnje zagonetna, artistička i istovremeno izuzetna low intervention vina: Pink Ecstasy kao pet nat od prokupca, „Loše dete“ ili dugomacerirani oranž od sorte šardone Avangarda: Enfant Terrible 2020, te možda najzanimljiviji probus koji smo probali. Vino sa 15% alkohola s pravom nosi naziv Rara Avis 2020 ili Retka ptica.

komuna 3 vina (26) result
Tri dragulja za pamćenje

- Da se razumemo – kaže Matija inače winemaker vinarije – svake godine imamo 100 kilograma ovog ili onog grožđa od koga napravim malu seriju. Čisto da probam nove stvari pre nego što uradim serijski proizvod za Komunu. Pink Ecstasy je iz takve male serije dok su probus i oranž serijski proizvod Eko linije Komune.

Ova vina će ići u posebnu liniju, neće pretendovati na komercijalnu prodaju u vinotekama već će ih biti u vinariji, na vinskim eventima ili negde ekskluzivno kao sad u Endorfinu. Biće dostupna i na sajtu matija.wine, dok Komuna nastavlja sa konvencionalnim programom gde su standardno Muscat Petit Grain, Rose od merloa i Komuna Chardonnay iz najstarijeg vinograda koji je posadio Sava Mačak a kom je sada oko 30 godina.

komuna 3 vina (2) result
Pet Nat spreman za matija.wine liniju

Taj Chardonnay je na Open Balkan Trophy 2023 nadmetanju osvojio zlatnu medalju i bio veoma visoko ocenjen. A sad kao novitet iz Komune do leta stiže penušavac naziva Force Majeure (Viša sila) od sorte pino noar rađen tradicionalnim načinom.

- Ime tog vina objašnjava vinarstvo. Ono dosta zavisi od brojnih stvari koje nekad ne možeš potpuno da kontrolišeš poput prirode i klime. Želeo sam da pravim roze od pinoa a onda me je neka viša sila naterala da odem u vinograd i merim kiseline i šećere. Tu vidim da je grožđe upravo savršeno za penušavo vino gotovo dve nedelje ranije nego što se inače bere za taj stil vina. Ogromna suša, dva meseca bez kiše odradila su svoje. Shvatam, najkasnije sutra moramo krenuti u berbu dok je grožđe top – objašnjava Matija dok Marko vredno nešto radi na crnoj boci, kao da lepi neke sličice.

komuna 3 vina (25) result
Oranž „nemoguće dete“ zaigrao se sa karpaćom od tune

I zaista, dugo iščekivana etiketa za probus zahteva punu pažnju. Kako su Komuna etikete inače prepoznatljive po „ptičicama“, a sa željom da low intervention vina malo odskoče, drugaru i umetniku Danilu Radoviću data je potpuna sloboda. Rezultat, čitava je boca u crno-belim kvadratićima koji predstavljaju fragmente perja. Zapravo i prednja i zadnja etiketa sa svim zakonski potrebnim informacijama staju na jedan mali kvadrat. Tu je i jedan crveni koji predstavlja oko ptice ali se na prvim otiscima potkrala greška, ispod crvene boje trebala je biti bela podloga da se crvena uopšte vidi. Nažalost greška će tek kasnije biti otklonjena ali i ovako je zanimljivo. Baš kao i boca za pet nat...

- Uradili smo oko 150 boca, nisam želeo etiketu već samo da obradujem jednu devojku zanimljivom bocom pa sam je oslikao, a sada je svaka od njih ekskluziva – priseća se Matija.

komuna 3 vina (19) result
Od poklona prerastao u etiketu za pet nat, Matija

Eksperimentalnom vinogradu prokupca odmah pored vinarije deseta je godina. Bleeding metodom izvučeno je roze vino bez dodatka sumpora a pošto pet nat ume da bude nepredvidljiv rađen je sa šampanjskim kvascem čisto da se malo „usmeri“ i fermentacija odigra do kraja. I da ne bude zaostalog šećera kog je svega oko jedan gram mada se boce pomalo i razlikuju.

- Vidim da na tržištu srpskog pet nata gotovo više uopšte nema – potvrđuje. - Ljudi se plaše da ga prave, možda jer je dosta nepredvidiv a tehnolozi ne žele da snose odgovornost za veće količine, pogotovo u nekoj vinariji. Ja moram da priznam da već dve ili tri godine nisam naišao na problem a svake sam pravio pet nat od više raznih sorti, sa različitim kvascima. Flaširao sa različitim količinama šećera da bih znao koji pritisak mogu da očekujem a kakav profil arome od određenih kvasaca dobijem. Međutim pošto se osećam dovoljno sigurno planiram da drastično povećam količinu.

komuna 3 vina 21 result

Rehidrirana šargarepa, domaći sourdough hleb sa parmezanom, paprikom i slaninom uz tapenadu od maslina sa inčunima i korijanderom poslužili su nam kao zalogaj dobrodošlice a uz prvo vino, iz Endrofin kuhinje, stiže burata sa farme Bela reka. Malo mandarine sa pečenim pistaćima uz kap maslinovog ulja i aćeta, teksturom a posebno aromom hrskavog voća uklapa se poput Lego kockice u strukturu ekstremno kompleksnog i ne previše penušavog pet nata Pink Extasy. Divne je boje ruže sa malo bakarnog odsjaja, veoma ozbiljno „neozbiljno“ vino.

Isto se može reći za oranž Avangarda koji je odležavanjem u boci poprimio brojne nove aromatske ekspresije za razliku od vina koje smo probali pre otprilike godinu dana.

komuna 3 vina (14) result
Ujed narandže uzbudio mehuriće u prokupcu

- Birao sam najbolje grozdove kako bi izbegli probleme u fermentaciji. Radio sam maceraciju dugu 30 dana, vino je odležavalo u bačvi od 500 litara godinu dana i punjeno je nefiltrirano direktno u bocu bez dodatka sumpora, bilo kakve enologije. Nova bačva, mađarski hrast.

 Jako duga završnica, kruške, med, narandža, agrumi, još mnogo toga sa izuzetnim doživljajem čistih tanina u belom vinu odbranili su se od karpača bez muke. Marinirana tuna sa susamom i malo mikrobilja servirana na prženom pirinču sa domaćim vasabi majonezom i džemom od đumbira kako bi se dobila slatko-ljuta kombinacija, fenomenalno je odigrala „primi me-odbi me“ ples sa fascinantnim oranž vinom.

- Probus se poprilično razvija u flaši i dosta je drugačiji od trenutka kad je flaširan pre godinu dana – otkriva tehnolog.

komuna 3 vina (35) result
Kad chef zaviri u čašu – Uroš Živković

Za ovo vino je maestro Uroš Živković uz testo (papardele) koje sami razvlače servirao ragu po receptu čuvenog šefa Masimo Botura. Ragu od malo junećih repova, jezika, obraza, leg’o je uz vino „da ti pamet stane“! Preukusne papardele se podvuku i dodatno istaknu kiselinu a ukus jela i vina načisto eksplodira.

 Pritom, Rara Avis je zbilja „retka ptica“. Čudesan doživljaj kao da u gutljaju pijete tri razna vina jer na mirisu je jedno, na nepcu sasvim drugo, a završnica tera svoje. Sve zajedno je snažno, čak i masivno ali opet elegantno vino. To je lepo i Uroš Živković opisao.

- Posebno je i ozbiljno, ukus vuče na pino noar. Miris je blaži i kreće se u pravcu vranca dok je na kraju puno tanina. Potencijala i prostora za odležavanje ima mnogo pa dok na nepcu utisci šetaju, uz dosta cvetnih nota mislim da bi mu posle nekog vremena buke još više došao do izražaja.

komuna 3 vina 31
Probus Retka ptica uz ibraz, jezik i rep

Primećujemo kako sva ova vina imaju taj neobičan utisak da se miris sasvim razlikuje od ukusa, Matija potvrđuje kako su mu to mnogi već rekli. To je znači neki moj stil kao winemakera, doživljavam komentar kao kompliment, smeje se.

Maksimalno fenolno zreli probus, pun antocijanina koji ga štite od oksidacije omogućio je minimum sumpora. Fermentacija na divljim kvascima je posle pet dana hladne maceracije trajala mesec dana a Matija primećuje da dug proces omekšava tanine. Vino je odležavalo u novom američkom hrastu godinu dana a posle je napunjeno 1.800 boca.

komuna 3 vina (6) result
Među segmentima perja i etiketa

- U početku mi je izgledalo da je godinu dana previše dug period u drvetu no pošto je vino samo po sebi dosta jako lepo je podnelo hrast i vreme mu je da krene pred publiku.

Dok se sladimo čokoladnom kuglicom sa domaćim crnim tartufom, Matija najavljuje sjajan marselan, možda blend sa probusom iz 2023. kad vidi kako se budu ponašali u buretu. Ima i pino noara i rajnskog rizlinga, kupaže savršene za penušavac koja za sad veoma zadovoljava. Zbog čega je zapravo izdvojio liniju matija.wine od Komune, pitamo ga, ali odgovara brat Marko koji je više okrenut vinskom turizmu od 2016. godine kada su praktično zajedno krenuli u akciju stvaranja „nove“ Komune.

komuna 3 vina (37) result
Tartuf u čokoladi i vice versa

- Standardna ponuda vinarije iz berbe u berbu je bila ta neka konvencionalna linija ali bi imali i neka vina koja su se pojavila samo te godine. Penušavac 2015, pa sider, pa kaberne fran. Vina koja ste mogli probati isključivo u vinariji jer su bila bez etikete koje nismo pravili pošto su serije male. A onda smo rešili da im damo posebnu liniju i artističke etikete koje će razni umetnici raditi svake godine. Linija matija.wine su vina koja Matija radi eksperimentalno i sam oslikava flaše, dok su Eco linija Komune low intervention vina gde svaku etiketu radi drugi umetnik.

Zbog gostiju koji dolaze redovno, u vinariji Komuna su jako srećni kad mogu da im ponude nešto novo.

- Sada imamo probus ili oranž, a kad za par meseci dođu ponovo i kažu dajte nam oranž, reći ćemo: „Nemamo ga ali imamo recimo pet nat ili penušavac“. A i to će se opet brzo popiti jer su količine male – završava Marko iznoseći iskrenu  strategiju vinskog turizma. - Radeći low intervention vina svesni smo da ne možemo imati proizvod koji ćemo sa sigurnošću izbaciti svake godine pa zato svako vino posmatramo kao posebno, pojedinačno, kao spoj nepredvidljive prirode, poznavanja tehnologije, iskustva i umetnosti.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi