Čuvena Alpha Estate u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Čuvena Alpha Estate u Beogradu

Beogradski hotel Metropol Palce bio je nedavno domaćin uzbudljive prezentacije premijum linije vina Ecosystem iz ugledne grčke vinarije Alpha Estate.

Organizovan kao masterclass za tridesetak ovdašnjih vinskih profesionalaca, prisutne je kroz degustaciju 13 vina pričom proveo Angelos Iatridis, suvlasnik i glavni enolog ove svetski renomirane moderne vinarije na krajnjem severu Grčke.

Alpha Estate Masterclass Metropole 3

Počelo je sa dve berbe izvanredne lokalne bele sorte asirtiko, od kojih je ona iz 2015. godine dala vino visokih dometa, ne tako čestih izvan Santorinija, ostrva na kojem je asirtiko zaštitni znak.

Veliki potencijal vinograda smeštenih na nadmorskoj visini od 620 do 710 metara potvrdile su i dve berbe šardonea, iz 2015. i 2022. godine, te posebno sovinjon blana iz istih godina, sorte kojoj se u vinariji posvećuje posebna pažnja. Sva vina rađena su po organskim principima i uz upotrebu divljih kvasaca iz vinograda, skladna, lepih i vibrantnih kiselina, strukturna i produžene završnice. Uspešan spoj teroara i moderne tehnolgije.

Alpha Estate Masterclass Metropole 11

U predstavljenom segmentu belih vina našla se i pristojno kompleksna loklana malvazija poznata u Grškoj kao Malagouzia, berba iz 2022. godine odležala devet meseci na finom talogu u velikim netostiranim hrastovim buradima. Onako uzgred, bilo bi zanimljivo videti kakve bi rezultate dale pojedine naše tamjanike kada bi se na ovakav način vinificirale...

Što se crvenih vina tiče, dve berbe pino noara, nova iz 2021. godine, te arhivska iz 2011, nose odlike burgundskog stila. To je kompleksan buke kojim dominiraju divlja trešnja, šumska jagoda, malina i začinski tonovi. Strukturni tanini s elegantnim uticajem hrasta i dobro uravnoteženih kiselina ostavljaju upečatljiv trag i na najiskusnijem nepcu.

Alpha Estate Masterclass Metropole 4 uvodna

Ipak, prava zvezda ove izuzetne prezentacije bila su dva vina od lokalne sorte ksinomavro – Xinomavro Reserve Vieilles Vignes 2020 i Xinomavro Reserve Vieilles Vignes 2013. Uz manje razlike u vinfikaciji, oba dolaze s iste parcele (Single block „Barba Yanis“) vinograda posađenog 1919. godine, ubedljivi primeri ozbiljnog potencijala sorte i vina za uživanje u mnogim godinama koje slede.

Mlađa berba nosi raskošan buke crnog voća i začina, puno telo, baršunaste tanine i dugu završnicu s upornim aromama. A kada se te arome lepo poslože dobije se ozbiljno dobro vino kakvo je Xinomavro Reserve Vieilles Vignes 2013, svojevrsni grčki Barolo. Pikantno, u startu začinsko sa tamnim voćem posle čega se senzacije razvijaju u raznim pravcima: duvan, crna ribizla, vanila, cimet, zemljani tonovi... Svilenkasti tanini, balans, čvrsta struktura, nežne kiseline i beskrajna završnica. Vino koje je Robert Parker svojevremeno ocenio sa 94+, ali koje je u međuvremenu verovatno naraslo neki poen više. Ako želite da se igrate brojevima!

Alpha Estate Masterclass Metropole 8

Konačno, dva vina od ekstremno tanične sorte tanat, koje nema previše na tržištu – Tannat Vrachos 2020 i Utopia 2012. Ovo vino poznato je po tamnoj boji, punom telu i bogatom, složenom profilu ukusa, te po izuzetnom potencijalu za odležavanje što je demonstrirala 12 godina stara berba pod etiketom Utopia.

Danas je to moćno intenzivno vino u svakom pogledu. Miris u početku nosi izrazito tamno voće i karanfilić, pa slede tonovi bibera, paprika, koža... Gutljaji su čvrsti poput kamena, dok tanini ispunjavaju svaku poru u ustima. Beskompromisni „crnjak“ traje toliko da slobodno možete napraviti pauzu dok ga pijete kako bi na miru uživali u svoj toj kompleksnosti!

Recimo još i to da je ovaj vrhunski vinski događaj organizovala kompanija Extra Coffee koja je i uvoznik ovih vrhunskih vina za Srbiju.   |

Foto: Staša Vujičić Stanković, Enis Omeragić
nazad na vrh

Srodni tekstovi