Nova klasifikacija

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

U Srbiji je izvršena nova klasifikacija vina prema kojoj se sva dele na vina sa i bez geografskog porekla, pri čemu su ona sa geografskim poreklom svrstana u tri kategorije.

Reč je o usaglašavanju sa novim pravilima koje propisuje regulativa Evropske Unije, a vina sa geografskim poreklom - regionalna, kvalitetna i vrhunska - obeležavaće se evidencionim markicama, dok će svaki proizvođač nakon pribavljanja potvrde nadležnih službi o kvalitetu vina koje proizvodi, dobijati evidencione markice u boji - tačno za onu količinu vina koju proizvodi.

Kako je objasnio Darko Jakšić, savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, markica će biti garant da je vino određenog kvaliteta i iz određenog rejona, a država će (naravno) lakše pratiti proizvodnju i promet.

Uvođenjem evidencionih markica, vino je postalo prvi poljoprivredno-prehrambeni proizvod u Srbiji koji ima označeno geografsko poreklo, što bi u budućnosti moglo da se desi i sa raznim vrstama sireva, kajmakom, ajvarom... Evidenciona markica ima broj, skraćene oznake za kategoriju kvaliteta i godinu berbe. Štampa ih Zavod za izradu novčanica, sa osam oblika zaštite pa je  zloupotreba nemoguća. Novim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede predviđena su sledeća obeležja za vina sa geografskim poreklom:

- ZELENO i oznaka GI - vina od grožđa iz nekog od tri regiona: centralne Srbije, Vojvodine i Kosova, uz mogućnost korišćenja 15 % grožđa nekog drugog regiona u zemlji;

- CRVENO i oznaka KPK - kvalitetna vina sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja;

- LJUBIČASTO i oznaka KGPK - vrhunska, najkvalitetnija vina iz jednog rejona ili vinogorja;

Mi se pitamo: hoćete li ubuduće kupovati vino po boji markice jer garantuje kvalitet ili po ukusu onoga što je u flaši?

S obzirom na to da će nova klasifikacija, pored nesumnjivo dobrih efekata za državu i sigurnost kupca, dodatno povećati troškove vinara, iskomplikovati vinsku priču koja tek što je počela da ponovo hvata zamah i povećati jaz između već uspešnih i onih koji tek stupaju na scenu svojim proizvodima i kakva će reakcija stići od strane proizvođača, ostaje da se vidi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi