Temet Beli kamen u fokusu

  • Objavljeno u Vesti
Temet Beli kamen u fokusu

Zaokret u filozofiji proizvodnje grožđa i vina gde su u prvom planu srpske autohtone sorte najavio je vlasnik vinarije Temet iz Lozovika Nebojša Aleksić.

Degustacija nove linije Beli kamen iz istoimenog organski sertifikovanog vinograda, iskazala je u beogradskom Klubu književnika vrhunske performanse premijernih vina od sorti morava i prokupac koja upravo kreću na police. Kao i nove berbe ekskluzivne etikete Dobra Godina 2017, te sortni Syrah i Merlot sa položaja Beli kamen iz iste godine.

Temet klub knjizevnika 49a

U izdvojenoj sali uglednog restorana sa hedonističkom tradicijom dočekale su nas nove i dalje minimalističke Temet etikete i odgovarajuće kutije iz vinarije najviše prepoznate po liniji Tri Morave. Ista smo vina probali iz vrhunskih čaša raznih oblika pa je ovaj susret, osim analize vina, otvorio i diskusije o tome koja čaša je najbolja za koje vino.

Događaj  kojem su prisustvovali predstavnici vodećih vinskih medija otvorio je Nebojša Aleksić nazdravljajući sočnim, osvežavajućim i elegantnim penušavim vinom dobrodošlice Ergo 2018 od tamjanike.

- Neki je novi razvoj krenuo u Temetu od 2017. ili 2018. godine. Promenila se filozofija, promenio sam se ja, neki saradnici koji su ostali na tom putu promena. Šta je to što se promenilo? Odlučili smo pre svega da se bavimo vinima koja oslikavaju teroar, da idemo u pravcu organike pa smo 2018. krenuli u konverziju i 2021. godine završili je po domaćem sertifikatu a godinu dana kasnije po evropskom.

Temet klub knjizevnika 149A
Čista, sortna, autohtona vina, zaokružena filozofija Nebojše Aleksića (Temet)

Aleksić pokazuje zemaljske karte na kojima se vide dva vinograda, prvi posađeni je vinograd Ključ koji danas ima oko 11 hektara u rodu dok se Beli kamen prostire na 24 dok postoje još 2,5 hektara koji nisu u rodu.

- Zbog čega smo ušli u taj postupak? Kako smo se širili polako nam je nedostajalo grožđa. Neko smo vreme radili sa kooperativom ali onda krenuli iza našeg brda na mesto koje se narodski zove Beli kamen zbog prisutnog kamenoloma koji je površinski kop minerala dolomita. I počeli da smo da prepoznajemo različitosti u teroaru ova dva vinograda. To je na kraju dovelo do promene filozofije gde je u prvom planu traženje prave priče teroara, organike, domaćih sorti i čistih sortnih vina kao pravac koji ćemo pratiti.

Temet klub knjizevnika 113A

Beli kamen Morava 2020, vino koje će se proizvoditi samo u dobrim godinama izgledom u čaši deluje ćilibarno uprkos Aleksićevom upozorenju da ne želi da radi oranž već nešto što se jednostavno definiše kao vino. Posle četiri ili pet meseci maceriranja i odležavanja u bačvama od 500 ili 600 litara, izrazito suvo vino izneće boju starog zlata i 12,5% alkohola. Aromatski nudi elegantnu mešavinu marelice i kore citrusa sa mnogo suvih začina u završnici a svakako je maestralno gastronomsko vino što smo imali priliku da se uverimo uz brojne i raznovrsne đakonije vrhunske kuhinje Kluba književnika. Inače, u najavi su čak tri razna stila vina od sorte morava.

- Ono što mi je bilo potrebno u sazrevanju je da redefinišem neke stavove, kako lične tako i proizvodne i odluka je da od ove godine promovišemo Tri Morave kao entry level (ulazni nivo) u kome su belo (tamjanika i morava), roze (prokupac, 40% morava , 10% tamjanika), crveno (prokupac) i penušavo (tamjanika) vino. A uz njih organski Burgundac sivi.

Temet klub knjizevnika 59a

Srednji opseg ili middle range čine linija Beli kamen i kupaže Ergo (belo, crveno, roze vino i penušavac od morave i pino noara) za koje se radi redizajn. Tu će uz kombinacije prokupca sa kaberne sovinjonom ili morave sa šardoneom biti i nova vina iz amfore, prokupac i morava sa drugačijeg poteza, drugačije vinifikacije i odležavanja. U posebnu liniju Minima idu prokupac i morava koje će se javljati u čak tri varijante, prokupac sa dva položaja recimo kao sortni, u blendu sa kaberneom, dok odlično ide u kombinaciji Tri Morave rezerva sa 55% kaberne frana.

- Tri Morave rezerva, crvena i bela ostaće ta neka Premium linija koja se neće menjati vizuelno ali će naš fokus biti na najširem i najinventivnijem srednjem opsegu gde želimo da svako vino bude drugačije, prepoznatljivo. To su vina koja nisu preskupa ali nisu ni jeftina dok pružaju visok kvalitet onima koji to prepoznaju.

Temet klub knjizevnika 45A

Beli Kamen Prokupac 2019 donosi 15% alkohola iz tople godine. Odležavao je godinu i po u buradima od 500 i 600 litara  kada je dobijeno krajnje specifično vino snažnih ali izrađenih tanina koji uz solidno dugu završnicu daju potpuno novu vizuru i upečatljivu sliku ove autohtone sorte. Dok otkrivamo čari prokupca Aleksić nas vraća na moravu i njene očigledno široke potencijale.

- Pored ovoga što smo probali spremamo još dva vina od prokupca i morave koja će se desiti u narednom periodu. Odluka je da se bavimo moravom, neću reći više nego tamjanikom, ali smo u moravi spoznali neke drugačije kvalitete pa ćemo imati varijantu duge maceracije Beli kamen Morava, imaćemo Minima, moravu iz amfore, kao i novi Ergo Beli sa podjednakim delovima morave i šardonea kojim ćemo prikazati potencijal autohtonih teroar vina ali i potencijal blendiranja sa internacionalnim sortama. Istovremeno da u Premium segmentu ostaje tamjanika gde su cele bobice macerirale osam meseci i vino spontano fermentisalo.

Temet klub knjizevnika 02a

Izuzetan doživljaj je bio probati jedno od najskupljih domaćih vina u novom izdanju. Dobra godina, koja je prvi put rađena 2011. u izdanju iz berbe 2017 doživela je promenu pa je sad uz kaberne sovinjon još 30% prokupca koji daje divne začinske note u završnici. Maksimalno puno ukusa i mirisa, lepe strukture, ovo vino ponosno će istaći cenu od oko 15.000 RSD ali će prema najavama deo proizvodnje ići u dobrotvorne svrhe.

Za kraj se prepuštamo čarima linije Beli kamen ali internacionalnog sortnog segmenta. Beli kamen Syrah 2017 poseduje originalni karakter Starog sveta. Sočan i mineralan nudi fine zemljane note zbog čega se čini da je prava šteta što je godinama, sve do 2017. tradicionalno bio korišćen u Temet rozeu.

Temet klub knjizevnika 109A

Beli kamen Merlot 2017 je voćno i podatno, meko vino za uživanje koje će biti kruna svakog obroka od crvenog mesa zahvaljujući živim kiselinama koje se kriju ispod slasnog mirisa. Ova dva jako dobra crvena vina na kraju ovog susreta možda su pomalo nepravedeno ostala u senci autohtonih sorti ali to je svakako deo nove filozofije koju na rastanku Aleksić još jednom potcrtava.

- Ono šta sam ja želeo, a na šta verujem da ćemo svi mi biti ponosni, je da napravimo izuzetan prokupac kao nešto što je drugačije i vrhunsko iz Temet vinarije.

A ova vina sa položaja Beli kamen to svakako jesu.   |

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh