Gamanović gazi krupnim koracima

  • Objavljeno u Vesti
Gamanović gazi krupnim koracima

Vinarija Gamanović iz Kladova apsolutno se svrstava u favorite za najbolje etikete na tržištu čemu su dokaz i novo vino, barikirani grašac Gaman 2021 kao i Tamjanika iz berbe 2023.

Vino Gaman 2021, nazvano po porodičnom imenu vlasnika vinarije Miroslava Gamanovića privuklo je ne samo kvalitetom već i dizajnom etikete veliku pažnju na ovogodišnjem Salonu vina u Kragujevcu. Grašac dolazi iz vinograda starih oko četiri decenije a vino je pre flaširanja odležavalo pola godine u srpskom hrastu.

Urađena su za početak samo dva bureta ali sudeći prema interesovanju i uopšte deficitu barikiranih belih vina na tržištu, Miroslav Gamanović spreman je da donekle poveća količine.

- Neobičan kraj proleća sa promenama visokih i niskih temperatura idealan je za start ovog grašca. Burad su bila nova i možda je malo hrast više izražen na nosu ali taj utisak se vrlo brzo izgubi tokom konzumacije – objašnjava vlasnik vinarije.

Kraguejvac salon 115

I zaista, vino je kompleksno zbog dosta uticaja drveta koji ovde ni najmanje ne remeti harmoniju već nadopunjava završnicu prijatnim aromama i taninima mladih oraha. Kiseline ga lepo drže u kondiciji čineći ga pitkim i razumljivim, a opet vinom sa puno ukrasa, pogotovo kad mu se da vremena da se sasvim otvori u čaši.

Uz zamašan rok trajanja preporuka je da će Gaman biti sve bolji sa svakim novim mesecom odležavanja u boci. A ko bude strpljiv, vino će za koju godinu podariti dodatni vatroment tercijarnih aroma uz gastronomske specijalitete ili kao meditativni medijum.

Sa druge strane divna lagana Tamjanika 2023 je malo promenila izraz u odnosu na ranije berbe jer sad sadrži oko 20% grašca da pojača telo i doda kiseline. Zato je lepa, voćna, a to malo tela što je inače nedostajalo grašac je iznivelisao. Ubeđeni smo da je nova Tamjanika bolja, svežija i lepršavija sad kad je grašac tamjanici predao svežinu, upravo ono što ume da joj nedostaje. Inače obe boce pravi su ukras i idealan poklon za one koje volite.

Takođe su iz vinarije Gamanović u najavi i drugi noviteti. Uključuju artističke i vinsko-turističke aspiracije, pa će se nekadašnji ranjski rizling zvati Dunavski rizling a u planu sa dizajnerom je da se odradi linija u kojoj su belo, roze i crveno vino i koja će pratiti vizual Đerdapske klisure.

- Biće to posebna linija, – objašnjava Gamanović – koja će glorifikovati prelepe pejzaže što ih klisura nudi i moći će da se kupi kao suvenir.   | 

nazad na vrh