2023 najtanja u poslednjih 60 godina

  • Objavljeno u Vesti
2023 najtanja u poslednjih 60 godina

Proizvodnja vina u EU opala je za 10% u 2023. godini što je druga najmanja količina zabeležena od početka veka dok je globalna proizvodnja vina dostigla višedecenijski minimum.

Stručnjaci za to krive ekstremne vremenske i klimatske uslove i pojave, a slutnje su sve crnje jer bi evropske zemlje, prema predviđanjima, mogle na godišnjem nivou da izgube gotovo čitav mesec dana povoljnih vremenskih uslova do kraja ovog veka.

Najnižu proizvodnju od 1962. godine potvrđuje i OIV (Svetska organizacija za vino i vinogradarstvo) napominjući da se situacija još dodatno pogoršava u odnosu na poslednji presek u novembru 2023. godine.

Vinarija Radovanovic 21

U nekim zemljama su obilna kiša i gradonosno nevreme uslovili pojavu buđi, poplave, štete i gubitke u vinogradima. Za to vreme jug Evrope pati od ogromne suše. Sliku proizvodnje dodatno kvare veliki požari a sve se to odigrava u glavnim regionima za proizvodnju vina širom severne i južne hemisfere koji se nalaze upravo u oblastima najviše pogođenim pomenutim pojavama.

U Italiji je pad produkcije 23% a padavine, poplave i grad doveli su do najmanjeg obima proizvodnje od 1950. godine. U Španiji je proizvodnja najniža od 1995. godine a pad je oko 20% u odnosu na 2022. godinu ili više od četvrtine u odnosu na petogodišnji prosek.

Zbog klimatskih (ne)uslova Nemačka je zabeležila pad od 3,8%, Mađarska 2,1%, Austrija 6,5 %.

Botunjac 024 00061

Evropa je, upozoravaju izveštaji, kontinent koji se najbrže zagreva sa razornim uticajima po zdravlje. Stižu i najave da bi redovne suše mogle postati nova normalnost širom Mediterana.

Sreća u nesreći je što pad proizvodnje stiže uporedo sa činjenicom da je potrošnja vina na najnižem nivou od 1996. zbog rasta cena koje prate inflaciju, te velikog pada konzumiranja vina u Kini, navodno zbog tamošnjeg ekonomskog usporavanja.

Realno u 2024. zvuči da pored svih agrotehničkih i enoloških mera oči vinara ostaju najviše uprte ka nebu.   | 

nazad na vrh