Novo leto, novi gamay stil

  • Objavljeno u Vesti
Novo leto, novi gamay stil

Iz Vinarije manastira Bukovo povrh Negotina stižu brojne novosti koje dalje učvršćuju njihova vina u sam vrh ponude srpskih proizvođača.

Kao što je svojevremeno negotinski kaberne dosta naglo iskočio na scenu i zauzeo čvrstu poziciju, čini se da danas i nepravedno zapostavljena sorta game (gamay) sve jasnije nalazi put na lestvici kvaliteta pogotovo kad se vinari opredele za širenje stilova u proizvodnji kvalitetnih vina.

Upravo se nova berba gamea, koji se inače iz berbe 2019 nalazi i u liniji Filigran Reserve uz Cabernet Sauvignon i Merlot, u pogledu stila znatno razlikuje od tog vina i čini se bliža je zahtevima savremenog svetskog tržišta.

- Radimo laganu varijantu gamea. Potpuno je drugačija i meni se lično više dopada – otkriva otac Platon zadužen za događanja u vinariji. - Sa manje alkohola, uz puno prijatnog mirisa daleko više podseća na pino noar.

Do promene stila nije došlo na zahtev konzumenata koji su inače jako dobro primili game sa Bukova ali sledi značajna novost, naime ove godine game će se raditi iz nulte berbe vinograda u vlasništvu manastira.

Manastir Bukovo 157
Otac Platon u vinogradu kraj manastira

- Do sada smo radili vinograd u zakupu, vodili ga od rezidbe do kraja sadeći pritom naš i čekajući da prođe period stasavanja mlade loze. Iz tog istog razloga nismo u poslednje dve godine smanjivali rod, nije rađeno kako mi to inače radimo pa je sticajem okolnosti pri berbi grožđe bilo nešto malo zelenije, tačnije ne onako kako bi mi zamislili. Svejedno, dobijeni Game nam se svideo. I dalje je on jak i opet će imati između 13% i 14% alkohola, ali neće imati 16% ili 17% kako se to ranije događalo. Videćemo, možda na kraju bude i kombinacija sa prethodnom „jačom“ berbom, ali za sad, probali smo ga i mislimo da ima dobar potencijal. Kako grožđe tako i vino što nas negde učvršćuje u uverenju da ima smisla u priči kako je game zapravo nepravedno zapostavljen i sklanjan iz vinograda da ustupi mesto čuvenijem bratu po imenu pino noar – objašnjava Platon.

Pretpostavka je da će ovakav stil biti draži i Kerolin Gilbi (Caroline Gilby), spisateljici, predsednici sudijskog panela i specijalnom konsultantu Decantera za Istočnu i Srednju Evropu sa titulom Master of Wine. Tokom nedavne posete Srbiji i obilasku većeg broja vinarija zaustavila se i na Bukovu gde su joj se, sudeći prema komentarima, vina manastira veoma svidela a posebno kupaža Vez.

Pohvalila je i kompletnu Vinariju manastira Bukovo uz tvrdnju da prvi put vidi pravoslavni manastir u kom se vina ne proizvode samo isključivo za turiste i u svrhu bogosluženja, već se grožđu i vinu pristupa kao u pravoj vinariji. Posebno je pohvalila činjenicu što se prvenstveno razmišlja o vinogradu i što su evidentne ideje za pravac razvoja u budućnosti.

buovo game 002

Gilbi smatra da su vina dobro i vešto napravljena, da odslikavaju teroar, kao i da je upotreba hrasta veoma dobra jer ne dominira u vinima. Jedino je u negativnom kontekstu naglasila viši postotak alkohola u etiketi Game čime se delimično prikriva originalna sortnost.

I upravo u tom segmentu prvih dana leta stiže idealno crveno vino za tople dane, Game novog stila iz berbe 2023 koji je odležao u korišćenim francuskim burićima (treća šarža) od 300 i 500 litara kako bi i aromatski uticaj drveta bio manji. Da li je game još jedna sorta čija će popularnost krenuti iz Negotinske Krajine, ostaje znači da se vidi za nekoliko meseci, a dotle otac Platon podseća:

- Ova lakša varijanta je svakako novi stil ali ako bi sada probali naš game iz berbe 2015. bili bi zasigurno oduševljeni – uverava pokazujući nam i ostale novosti, već perfektno uređen vinograd sada orezan na dvokraku kordunicu.

Treba se setiti da je Гаме 2017 Svakako najava još lepših vinskih dana u ovom izuzetnom duhovnom ali i vinskom središtu gde se sve više pažnje usmerava i na autohtone sorte negotinskog kraja.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh