Vinariju Traško ni nepogoda neće zaustaviti

  • Objavljeno u Vesti
Vinariju Traško ni nepogoda neće zaustaviti

Jedna od vinarija teško pogođenih nedavnim gradom i olujom na Bukovu iznad Negotina bila je i Traško. Vlasnik Dejan Ivanović, koji inače živi u Švajcarskoj, ipak ne gubi optimizam.

- Nepogode su nažalost bile veoma snažne, vetrovi jaki sa gradom koji je trajao poprilično dugo. Štete su naravno ogromne u vinogradu koji je puno postradao. A radi se o jednom od najlepših vinograda u Negotinskoj Krajni. Sreća da je u dobroj kondiciji pa se nadamo brzom oporavku. Ne nadamo se punom rodu, ali će nešto, verujem, uz Božju pomoć i biti. Ma najvažnije je da se loza oporavi. Šta je, tu je – kaže Dejan Ivanović.

Znaimalo nas je da li će vinarija uspeti da dobije neku pomoć od države ili opštine u sanaciji vinograda...

- Klima se promenila u celom svetu pa tako i u Negotinu a nepogode pogađaju svugde, pa tako i našu regiju. Osiguravajuće kuće nerado osiguravaju od nepogoda kakva je grad, ali smo prijavili ostećenje pa sad očekujemo neku komisiju da izađe na teren i proceni štetu. Da li ćemo neku pomoć dobiti, teško je reći.

vinarija trasko 2

Konačno, da li će ovaj događaj poremetiti planove razvoja vinarije Traško koja je poslednjih godinu dospela u sma vrh najboljih mladih vinarija Srbije?

- Iskreno, dosta nas je poremetio jer nas je vratio na ponovnu rezidbu, a što se razvoja vinarije tiče i nije... Tri su nam predhodne godine bile uspešne i donele odličan kvalitet pri čemu je berba 2022 bila još bolja od one prethodne tako da zalihe imamo. I slobodno mogu reći da od nas ove 2024. godine možete očekivati još jedno novo, prefinjeno vino. Biće to Premium Cuvee, jedinstvena u Srbiji kupaža sorti kaberne sovinjon, marselan i karmenere, vino koje je dve godine odležavalo u vrhunskom hrastu a potom još pet meseci pre flaširanja u inoksu. Kakvo će biti? Pa, fabulozno!  |

nazad na vrh