Merlot Tri Oraha nektar za sladokusce

  • Objavljeno u Vesti
Merlot Tri Oraha nektar za sladokusce

Dugo očekivani Merlot 2015 ekskluzivne vinarije Tri Oraha iz Velikog Gradišta, i naslednik berbe 2013, stigao je na tržište. Donosi ono najbolje što se od moćnih merloa sa krajnjeg istoka Srbije traži: pakleni spoj snage, elegancije i ekstremne slojevitosti. A o završnici da ne govorimo...

Što duže u velikoj čaši dekantirano ili oslobađano vino raširiće sve svoje atribute satkane od grožđa i teroara Crnomasnice. Čak i ako čitave noći u njoj prespava neispijeno do kraja i dočeka jutro, učiniće vam se još bolje. To je posledica punih devet godina organizovanja strukture, od toga barem pet u hrastovini koja dolazi iz sopstvenih šuma na Jastrepcu, vlasnika vinarije Radisava Šćepanovića. 

Tri oraha 162

Najbolja francuska burad proizvode se prema zahtevima i potrebama pojedinih vinara, a barik rađen za sebe je verovatno ono najbolje što vinar sebi može priuštiti. I svome grožđu i vinu, a naravno i kupcu.

Iz grotla čaše a sa duboko crvene i pomalo grimizne površine vina uzdižu se mirisni oblaci crvenog i crnog voća, borovnice, sladića, blaga slanost mineralnosti uz tek fine nabore moke i čokolade utkane barikom.

Snažne kiseline pakuju aromatske doživljaje u čvrst zagrljaj kako bi se priljubile uz još evidentne ali izrađene tanine nudeći kroz 14,5% alkohola viziju preostalog vremena za dalje sazrevanje u boci. Možda nešto primetnije u početku, te iste kiseline zaokružiće kompletno nepce dozvoljavajući da se istisnu sitne kapljice strasne slasti koje će pozvati na još i pre retronazalnog efekta.

Tri oraha 169

Na ukusu je kompozicija voća i slatkog korenja još impozantnija, telo nije prenapadno što uz laganu dozu krematoznosti pospešuje pitkost. Uz citrusne note u koje se kiseline transformišu u perzistentnoj završnici, dugo traje i na lepo ukusima obloženom nepcu onaj početni mirisni utisak, sada daleko jače izražen kroz dugotrajnu svežinu u opsegu kože, kakaa i herbalnih uticaja te vino dolazi rame uz rame sa vrhunskim merloom Starog sveta.

U izboru jakih crvenih etiketa različitih cena na tržištu, ukoliko ste istinski ljubitelj velikog merlo vina neophodno je probati Merlot 2015 Tri Oraha kako bi samo razumeli zbog čega kažemo da su pojedina srpska vina možda i bolja od onih čuvenih širom sveta.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh