Vinarija Bukovo šampion Novosadskog sajma

  • Objavljeno u Info
Vinarija Bukovo šampion Novosadskog sajma

Tradicionalno ocenjivanje vina na ovogodišnjem Novosadskom sajmu donelo je značajno priznanje Šampiona u kategoriji crvenih vina Vinariji manastira Bukovo iz Negotina. A bilo je još priznanja.

Odlukom žirija na čijem je čelu bio prof. dr Vladimir Puškaš titulu Šampion kvaliteta i veliko zlato osvojilo je vino Filigran Cabernet Sauvignon Reserve 2019 dok je iz te iste linije rezervi dvostruko zlato pripalo i etiketi Filigran Merlot 2019. Zlatom su se još okitili Filigran Game Reserve 2019 kao i Filigran Crna tamjanika 2021.

 Uz Filigran „rezerve“ suva Crna tamjanika je rađena hladnom maceracijom desetak dana a dobila je, kao i većina drugih vina, dobre ocene prilikom posete vinskog stručnjaka Karolin Gilbi (Guilby) manastirskoj vinariji ovog proleća.

- Bila je jako zadovoljna što je videla manastir koji ozbiljno radi vina – potvrđuje monah Platon zadužen za vinariju. - Od svih etiketa, imala je primedbu samo za game koji po njenom mišljenju nema određenu sortnost.

Upravo iz tog razloga ova vinarija za vrele dane, umesto u srpskom hrastu kao do sad, sprema u polovnim francuskim baricima od 300 i 500 litara potpuno novo izdanje gamea. Reč je o berbi 2023, laganom, lepršavom crvenom vinu čiji se izlazak na tržište očekuje početkom leta.  | 

nazad na vrh