Eco-Wine Fest za potvrdu kvaliteta tamjanike

  • Objavljeno u Info
Eco-Wine Fest za potvrdu kvaliteta tamjanike

U malom mestu Bedenica kraj Zagreba se 7. i 8. juna održava prvi međunarodni Eco-Wine Fest
Uvod u festival je bio ocenjivanje vina budućih učesnika, a nerešeno prvo mesto sa 93 boda osvojili su Venje, legende hrvatskog vinarstva Enjingija, kao i tamjanika Selena vinarije Plavinci iz Grocke.

Značaj ovog okupljanja je što iza njega stoje udruženja hrvatskih vinara, ali i hrvatska država koja je shvatila da je za plasman hrvatskih vina, van turističke ponude na Jadranu, šansa upravo u organski sertifikovanim vinima.

Inače Selena je isto vino koje je ranije ovog proleća osvojilo zlato na Berliner Wein Trophy, svetskom takmičenju pod sponzorstvom OIV (Svetska organizacija za vino i vinogradarstvo).

- Ne znam šta da kažem. Enjingi i ja! Egal! To je kao da pišete pesme pa delite prvo mesto sa Žak Preverom – kaže po prijemu ove vesti Branislav Anđelić, vlasnik vinarije Plavinci i autor Selene. – Tamjanika nema uspon samo u prodaji. Lično postižem fantastične rezultate sa penušavcem od dugo macerirane tamjanike, taj pet nat Good boy Bruno je dobio srebro u Japanu, uzeo ga je jedan restoran sa Michelin zvezdicom, a za berbu 2023 već imam ogromnu listu čekanja. Malo će ostati za slobodnu prodaju.  | 

nazad na vrh