Poseta vrhunskih vinskih profesionalca iz Velike Britanije

  • Objavljeno u Vesti
Slaviša Lakićević s gostima iz Velike Britanije Slaviša Lakićević s gostima iz Velike Britanije

Srbiju je nedavno posetila grupa od devet vrhunskih vinskih profesionalaca iz Velike Britanije s namerom da se na licu mesta upozna sa srpskim vinima koja za britansko tržište uvozi kompanija Niko Wines.

U pitanju je do sada verovatno najreprezentativnija poseta Srbiji vrhunskih somelijera i vinskih trgovaca iz ove zemlje –  somelijer slavnog restorana The Fat Duck sa tri mišlenove zvezdice Luka Altisiomo (Luca Altissimo), zatim glavni somelijeri restorana s jednom mišlenovom zvezdicom The Forest Side Majkl Damni (Michal Dumny), La Trompette Donald Edvards (Donald Edwards) i The Wilderness Sonal Kler (Sonal Clare), te menadžeri renomiranih distributera i vinoteka Džejms Rajli (James Riley) iz Highbury Vinters, Theater of Wine Beata Remzi (Beata Ramsay), House of Townend Aleksis Tilej (Alexis Teillay), Whalley Wine Shop Tomas Džouns (Thomas Jones) i predstavnik organizatora ove posete Semjuel Džonson (Samuel Johnson) iz Niko Wines.

Nikola Salipur 2

Prva stanica bio je Beograd gde su u jednoj beogradskoj vinoteci imali prilike da probaju vina iz portfolija kosovske vinarije Lakićević koja od prošlog meseca na tom zahtevnom tržištu ima belu kupažu Alcedo, šardone Picus, belo vino Solaris od istoimene novostvorene sorte, te crvenu kupažu Merula.

Dan kasnije usledila je poseta vinariji Erdevik iz koje zahvaljujući Niko Wines u Veliku Britaniju odlazi osam etiketa, a ova mini-turneja britanskih profesionalaca završena je u vinariji Deurić koja preko Niko Wines plasira čak 10 etiketa u Veliku Britaniju.

- Ideja je da britanskoj publici predstavimo vrhunska autentična vina Srbije – kaže Nikola Šalipur, osnivač Niko Wines, koji pored pomenute tri vinarije uvozi još i vina iz vinarija Vino Budimir, Doja, Aleksić, te Podumi Vukoje 1982 iz BiH. – Uspeli smo relativno brzo da ulistamo srpska vina u neke od najcenjenijih restorana u Engleskoj, što je pobudilo interesovanje tamošnje vinske publike. Reakcije su odlične, što potvrđuje i ova poseta, a sledeća je planirana za septembar kada će u programu biti i ostale vinarije čija vina uvozimo.

Nikola Salipur
Ulaznica za srpska vina u elitne engleske restorane, Nikola Šalipur

Sumirajući dosadašnja iskustva, Šalipur kaže da je vinska publika u Velikoj Britaniji spremna da upoznaje nove vinske regione, te da je Balkan jedan od njih koji posebno privlači pažnju. Već je dogovoren uvoz vina i iz vinarija Matalj i Vinčić, a po svemu sudeći biće ih još.

U prilog tome da interesovanje engleske publike za vinima iz Srbije i Balkana raste govori i to da će se na predstojećem The Ultimate Central & Eastern European Wine Fair u Londonu, zakazanom za 18. jun, među 15 zemlja naći i Srbija sa dve vinarije – Atelje vina Šapat i Vinčić.  |

nazad na vrh