Osnovano Udruženje organskih proizvođača

  • Objavljeno u Info
Osnovano Udruženje organskih proizvođača

Osnivačka skupština novoformiranog Udruženja proizvođača organskog grožđa i vina Srbije održana u restoranu GIG na Novom Beogradu 4. juna 2024. godine prikazala je, za početak, izuzetnu efikasnost.

Uslov da se bude član Udruženja je posedovanje organskog sertifikata za grožđe ili vino. Iako je zaista veliki broj vinograda u konverziji, ili iz nekih razloga vinari ne žele sertifikaciju, saznajemo da za sada ukupno postoji 18 vinara u Srbiji sa tom potrdom.

Od onih koji su pozvani, došli su svi na osnivačku Skupštinu gde je usvojen statut i podeljene su organske „fotelje“ u izvanrednoj atmosferi i uz jako dobra vina Sila vinarije Imperator i slasni dugomacerirani oranž rizling Kovačević iz berbe 2016 sazrevao u amfori.

Sednicu je otvorio Branislav Anđelić (Plavici), inače inicijator okupljanja, a prisustvovali su još Đurđa Katić Imperator, Uroš Jaković iz knjaževačke vinarije Todorović, Zoran Bikicki Vinarija Bikicki, Miroslav Kovačević i Vladimir Petrović iz Vinarije Kovačević, Dragan Vučurević Vinarija Vučurević, Jelena Burmudžija Burma, Aleksandar Jankulović Despotika, Mladen Vujić Vinarija MV, Ivan Ivanović Vinarija Ivanović, Đorđe Bikicki Vinarija Bikicki, Andrija Rajković Vinarija Kopljare, a sa severa Srbije stigao je i Moritz Arpad dok su putem proksija učlanjene vinarije Jović i McC.

Svega 5:32 minuta je prošlo od otvaranja sednice do srećnog završetka pa se čini da dobro osmišljena akcija ne mora nepotrebno oduzimati energiju i vreme. Odmah se prešlo na glasanje. Usvojen je Statut koji je napisao Mladen Vujić, za predsedavajućeg je sebe predložio Branislav Anđelić što je takođe prihvaćeno bez glasova protiv.

„Ne bi smo dolazili da se ne slažemo sa aktom osnivanja Udruženja“, su gromoglasnim smehom svi potvrdili čvrsto uverenje da ovakva akcija ima budućnost.

A potom je usledila i dodela ostalih funkcija: Đurđa Katić je predsednica Upravnog odbora, u kome su još Mire Kovačević i Dragan Vučurević kao onaj glas mudrosti, te Ivan Ivanović i Đorđe Bikicki kao mladalački polet. Nadzorni organ čine Anđelić kao ekonomista i Vujić kao pravnik i zapisničar Udruženja.

Bane Anđelić Plavinci vinarija 14
Predsedavajući osnivačke Skupštine Branislav Anđelić

Iz podugačkog Statuta izdvajamo ono najzanimljivije opisano u ciljevima a to je poziv na ostvarenje saradnje, razmene iskustava i koordinisanje u primeni agrotehničkih i ampelografskih mera, u podizanju i održavanju organskih vinograda te očuvanju specifičnosti organskih vinograda i pejzaža.

Potom saradnja, razmena iskustava i koordinisanje akcija članova u primeni enoloških postupaka i sredstava radi praćenja i poboljšanja kvaliteta i proizvodnje organskog vina, te uslova za proizvodnju uz pružanje stručne pomoći u kontroli kvaliteta proizvoda ovih proizvođača.

U Statutu stoji da pridruženi članovi mogu biti svi koji osim uverenja da su upisani u Vinogradarski ili Vinarski registar poseduju sertifikat da su u periodu konverzije izdat od za to nadležne službe.

Jedan od ciljeva je i organizovanje savetovanja, seminara i drugih oblika edukacije članova. Još je jako veliki broj ciljeva, od organizacije stručnih putovanja, preko unapređenja turističke ponude, promocije oznake organskog vina, saradnje sa institucijama. 

Aktivnosti udruženja podrazumevaju i planiranje proizvodnje, koncentracija ponude, optimizacija troškova, brojne vrste pomoći, upravljanje otpadom, doprinos održivom korišćenju prirodnih resursa, inicijative u oblasti marketinga, upravljanje zajedničkim fondovima, sertifikovanje statusa člana Udruženja radi ostvarivanja prava na podsticaje... 

Mnogo je toga uključeno a već prvi nastup će organski vinari, uz prodaju svojih vina, imati 13. juna 2024. od 15 do 17 časova u galeriji Eon u Beogradu.

Zahvaljujući grantu švajcarske vlade u okviru projekta Organic Trade for Development in Eastern Europe, Anđelić je podigao web sajt organskovino.rs, održao tri radionice i kao završni događaj organizovao tu prodajnu izložbu u galeriji Eon gde će se voditi diskusija na brojne teme organskog uzgoja grožđa i vina a učestvuju Branislav Anđelić, Đurđa Katić, Đorđe Bikicki, kao i Ivan Lazić iz Privredne komore Srbije.   | 

nazad na vrh