Šapatov restoran Fleur de Sel među najboljim restoranima na svetu

  • Objavljeno u Info
Šapatov restoran Fleur de Sel među najboljim restoranima na svetu

Potvrđeno je i zvanično, ekskluzivni restoran Fleur de Sel u okviru vinarije Atelje vina Šapat, osvojio je jednu od najprestižnijih eno-gastronomskih nagrada na svetu Best of Award of Excellence 2024 čuvenog magazina Wine Spectator.

Fleur de Sel, pravi boutique dragulj ugostiteljstva nad obalama Dunava osvojio je značajno priznanje uz još 182 nova imena od ukupno 1.531 restorana koji su 2024. godine nagrađeni. Istovremeno je zaseo na listu ove godine odabranih 3.700 restorana sa čitave Planete koju prestižni magazin u kontinuitetu gradi punih 40 godina!

Uz nedavno osvojenu zlatnu Decanter WWA 2024 medalju za vino Atila Chardonnay 2022 Atelje vina Šapat to je dodatni dokaz da je na bregu iznad Slankamena stasala vrhunska vinska i gastronomska destinacija najviših svetskih standarda.

Vranic Dusan Sapat 143 950
Generalni menadžer restorana Atelje vina Šapat i Fleur de Sel, somelijer Dušan Vranić

Generalni menadžer restorana Atelje vina Šapat i Fleur de Sel, somelijer Dušan Vranić, najavio je nedavno mogućnost da Cvet soli, kako se u prevodu sa francuskog zove, osvoji Best of Award of Excellence 2024, ali se strpljivo čekalo zvanično proglašenje koje je upravo stiglo.

U opisu nagrade stoji da vinske karte nagrađenih restorana prikazuju odličnu širinu prikazom više vinogradarskih regiona, te značajnu dubinu vertikala vrhunskih proizvođača uz vrhunsku prezentaciju. Obično nude 350 ili više vina u izboru te su pokazujući duboku posvećenost vinu, kako u podrumu, tako i kroz svoj servisni tim, kao destinacija idealni za ozbiljne ljubitelje vina.

Fleur de sel Sapat 386 996 srestoran

Od posebnog je značaja i što se u okviru predstavljanja restorana pominje da su pored vrhunskih vina iz sveta u ponudi i ona iz Srbije.

- Ostvario mi se san – tvrdi Dušan Vranić. - Ovu prestižnu vinsku nagradu sam imao tokom tri godine kao menadžer i direktor River Park restorana u Njujorku. Još tada sam sanjao da ono što budemo nudili u Srbiji bude prepoznato na globalnom nivou i evo, uspelo je u vrlo kratkom periodu. Tačno nakon 10 meseci od otvaranja restorana jer sam za priznanje saznao još pre dva meseca. Lista dobitnika biće objavljena u štampanom izdanju Wine Spectator magazina u avgustu i tu će se prvi put ime Srbije naći na listi.
Inače, Wine Spectator je ugledni američki vinski magazin sa oko 2,5 miliona pratilaca a nagrade se dodeljuju na osnovu vinskih lista koje se iz restorana šalju uz menije hrane, a vrhunske sudije posmatraju odnos cene i kvaliteta, dubinu i širinu liste, ali i gramatiku, fonetiku, ispravnost. Sve se gleda i ocenjuje pri čemu mali broj dobitnika govori o posvećenosti i ozbiljnosti osvajača nagrade. Što se naših restorana tiče, i s obzirom da magazin ima toliki broj pretplatnika, nagrada će posebno dozvati ljude iz inostranstva da nas posete.
U opisu restorana Fleur de Sel tačno je precizirano zbog čega treba doći, ko je vinski direktor, ko je šef kuhinje, koji je tim somelijera, ko stoji iza čitavog programa. Postoji mapa, navedena je ulica, grad. Na neki način je i Novi Slankamen uz Šapat stigao na globalnu svetsku mapu uz nagradu Best of Award of Excellence 2024.  | 

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh