Vinceška 2012

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

obrezivanje-1U organizacija Podruma Belje, u petak 20.januara na vinogradima u okolini Belja održana je centralna svečanost proslave Sv. Vinka, popularnog praznika kojeg u Baranji nazivaju Vinceška.

Običaj vinceška star je više vekova i označava početak godišnjih radova u vinogradu, neku vrstu vinogradarske Nove godine, kada se tradicioonalno vinogradi kite kulenom i kobasicama i zalivaju vinom kako bi rod bio što uspešniji. Nekada je u prvom planu bio blagoslov vinograda, a danas se to uglavnom svodi na druženje uz vatru, pečenje kobasica i slanine nabodenih na štap i ispijanje vina uz muziku tamburaša.

Budući da se veruje kako će godina biti uspešna ukoliko na vincešku padne kiša, 2012. bi trebalo da bude izuzetna. Naime, kiša je sve vreme padala, tako da jedva čekamo da iz beljskih podruma pristignu nova graševina i merlo, koji već ima Decanterovo zlato!

Uz prisustvo brojnih gostiju iz čitavog regiona, prvu ovogodišnju rezidbu beljskih vinograda obavili su predsednik uprave Belja d.d. Goran Pajnić i direktor PC Vinskih podruma Belje Baldo Matić, te predsednik NO Agrokora Ivan Todorić. Inače, prošla godina bila je izuzetno značajna za proizvodnju vina u Belju zbog otvaranja novog savremenog vinskog kompleksa vrednog 20 miliona evra.

nazad na vrh