Kongres vinskih vitezova

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

U Srbiji će se od 31. maja do 4. juna održati 47. Svetski kongres međunarodne federacije Bahusovih bratstava (FICB).

Kongres počinje svečanim otvaranjem u hotelu Park, u Novom Sadu, gde će oko 150 gostiju boraviti do 3. juna, posle čega prelaze u Beograd, gde će 4. juna na Beogradskom univerzitetu prisustvovati predavanju na temu „Istorija vinogradarstva Srbije“ i „Vina Srbije“.

Federation  Internationale des Confreries Bachiques (Međunarodna  federacija Bahusovih bratstava)  osnovana je 1964 godine u Parizu. Sadašnji predsednik je gospodin Claude Joss, ugledni vinogradar, vinar i direktor Muzeja vina u Parizu. F.I.C.B. okuplja preko 300 udruženja iz celog sveta, a srspko Udruženje Evropski Vinski Vitezovi Sv. Gerorgije postalo je član ove federacije 28. januara 2011. godine.

Dolazak na 47. kongres do sada je potvrdilo 120 vinskih vitezova iz sveta, najviše iz SAD i Slovenije, koji će tokom boravka u Srbiji posetiti i Sremske Karlovce, Suboticu, Palić, Manastir Novo Hopovo, Irig, Topolu i Vršac, te posetiti vinarije DIBonis na Paliću, Vinski dvor u Hajdukovu, Mačkove vinograde u Irigu, Kraljev podrum u Topoli , vinariju Timotijević kod Aranđelovca, vinski podrum Vršačkih vinograda i jednu vinariju u Gudurici. 

nazad na vrh