Najavljen Intervitis Interfructa 2013

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

IVIF_10_P_060U Beogradu je krajem oktobra najavljen proletnji Intervitis Interfructa 2013, nesumnjivo najvažniji sajam na svetu za vinare, voćare, proizvođače voćnih sokova i žestokih alkoholnih pića. Pa ipak, na predstavljanju ove manifestacije u Beogradu pojavilo se tek 20-ak zainteresovanih!

Sajam koji se svake treće godine održava u Štutgartu, zakazan je za period od 24. do 27. aprila 2013. godine i okupiće preko 600 izlagača koji će predstaviti najnoviju vrhunsku tehnologiju, ali i znanje neophodno da se njome upravlja i pospeši trud od vinograda do cilja, tačnije – do kupca vina. Organizatori, Nemačko udruženje vinogradara (Deutscher Weinbauverband) i Štutgartski sajam (Messe Stuttgart), čitav ovaj događaj tretiraju kao multimedijalni i internacionalni spektakl.

IntervitisInterfructa_129Tako je prošlogodišnji sajam nemačka kancelarka Angela Merkel, a Yves Bénard, predsednik Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) ga je pohvalio kao „sajam za uzor“. Značaj sajma je toliki da čak trećina izlagača i gotovo patina od nekih 40.000 posetilaca dolazi izvan Nemačke!

Samim tim je bilo čudnije što se ne predstavljanju ove velike manifestacije u Beogradu pojavilo srazmerno malo ljudi u odnosu na vinski potencijal Srbije i sve one silne priče o uzletu domaćeg vinarstva. Da li naše vinare i vinogradare ne zanima vrh svetske tehnološke ponude i neophodnog know how? Ili je, pak, kriza zaista tolika da više niko i ne pomišlja na nova ulaganja?

U svakom slučaju, izložbenu ponudu sajma čine četiri oblasti: tehnologija uzgoja i berbe, prerada i upravljanje procesima, tehnologija punjenja i pakovanja, te marketing i organizacija. Značajan deo će, naravno, predstavljati demonstracije mašina, na šta se nadovezuje radionica za degustaciju novih vinskih sorti iz nemačkih obrazovnih institucija, više foruma i posebnih izložbi na temu arhitekture, vinskog turizma i drugo. Poseban događaj usmeren ka prezentaciji tehnološkog razvoja i noviteta biće dodela nagrade za inovaciju. Takođe, tema održivosti zauzima dobar deo prostora, posebno kongresnog programa Inetrvitis Interfructa, koji počinje dan ranije. 

nazad na vrh