Slovenci u prvoj prirodnoj ligi

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

wine-school-naturalU Sidneju se održava Rootstock, prvi australijski festival prirodnih vina, a na njemu slovenački vinari zauzimaju jedno od značajnijih mesta. Ali, pre svega, znate li šta je to „prirodno" vino?

Ovaj izraz koristi se za razdvajanje od organskih vina, za koja grožđe mora biti uzgajano na organski način, ali je u proizvodnji dozvoljena upotreba hemijskih i drugih supstanci radi „kroćenja" vina. Kod prirodnog vina, u procesu proizvodnje, jedva da je išta dozvoljeno.

Na ovoj izložbi predstaviće se 30 vinara iz Australije, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije, SAD, Novog Zelanda i Španije, sa oko sto etiketa. Manifestaciju, po ugledu na već afirmisane ovakve sajmove poput London's Real Wine Fair i RAW, osmislili su jedan vinski novinar i dva vlasnika vinskih barova, uz ograđivanje da im pojam prirodno („natural") vino nije bio imperativ, već samo vino urađeno na jedan drugačiji, ručni način, bliži izvornoj iskonskoj vinskoj tehnologiji a što dalje od industrijalizovanog mehaničkog vinskog farmerstva. Na tu temu, u Australiji, gotovo da se već zaratilo.

Tendencija ručnog i pomalo umetničkog vinskog rada malih proizvođača sve je popularnija nasuprot velikim vinskim industrijama, pa tako luckaste „prirodne vinare" nazivaju nekom vrstom partizana, pobunjenika sa konstatacijom da im se vino zauvek uvuklo pod kožu.

nazad na vrh