LFE igra na veliko

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

Luis Felipe Edwards, respektabilna čileanska vinarija čije smo već dve degustacije krajem prošle godine organizovali, kupila je ovih dana novih 700 hektara vinograda na najdinamičnijem vinogorju Čilea - Colchagua. Region koji je 1997. imao 8.000 hektara, pod lozom, sedam godina kasnije je utrostručen!

Spcifičnost ovog regiona koji se prostire sve do morske obale, je da je ranije bio poznat kao veoma topao, ali sad se prešlo na iskorišćavanje visokih i veoma hladnih terena, pa to privlači najrazličitije vinarije, recimo vodeću Concha y Toro koja ovde ima oko 350 hektara vinograda. Gaje se bele sorte, najzastupljeniji je carmenere, ali je sve više pino frana i noara, a s obzirom da je veliki broj uzgajivača opredeljen za organsku proizvodnju, stoji pretpostavka da teroar nosi „zelenu” oznaku.

lfeVinarija Luis Felipe Edwards koja ima odlične rezultate sa ovih terena, titula za najbolje ocenjeno crveno vino Čilea 2008. godine (Luis Felipe Edwards Reserve Cabernet 2006), kupila je nove vinograde upravo u tom hladnijem pojasu, pedesetak kilometara od Okeana. Chardonnay, cabernet sauvignon i franc leže na granitu i glini, a vlasnici već planiraju da posade još toliko hektara na 900 metara nadmorske visine u Colchagua, Leyda i Maule dolini. Već sad se nagađa da će posebna orjenatacija vinograda i teroar doneti još voćnija, obojenija i aromatičnija vina sa mnoštvom prirodnih kiselina koje su garancija ovdašnjeg kvaliteta.

(izvor: Decanter)

nazad na vrh