Održan 16. Oleum Olivarum

  • Objavljeno u Info

Susreti-Olum-olivarum-KrasiciU malom mestu Krasica, nedaleko od Buja, u drugom vikendu marta održan je 16. tradicionalni dvodnevni sajam i susret proizvođača i ljubitelja maslinovog ulja, sireva i vina, ali i brojnih drugih autohtonih proizvoda.

Uz degustacije, likovna takmičenja, stručne radionice i muziku klapa, otvorena su vrata podruma i kantina, ali i najavljene aktivnosti na zaštiti brenda istarskog maslinovog ulja. Tokom proteklih 16 leta na području Krasice posađeno je 12.000 maslina, izgrađene dve najmodernije uljare u Hrvatskoj, te se ovde stacionirala i centrala USAMU, Udruženja senzornih analitičara maslinovog ulja. Ove godine, na takmičenje je primljeno 107 uzoraka od 30 izlagača koji dolaze iz Slovenske Istre, Dalmacije, sa otoka Kvarnera i čitave Istre.

Pretežno su zastupljene domaće sorte: bjelica, buža i carbonera, a potom leccino, pendolino i frantoio. Dalmatinske sorte u konkurenciji bile su oblica, drobnica i lavantinka. Na završetku manifestacije dodeljene su nagrade najboljim maslinarima za njihove proizvode, a mi predlažemo da se po sičnom principu u Srbiji naprave manifestacije, pa ako nema maslina, mogle bi i šljive da posluže. Zar ne?

nazad na vrh

Srodni tekstovi