Festival malvazije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

Brtonigla-Muzej-vinaU istarskoj Brtonigli će se 15 juna, na trgu ispred budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva, održati 29. festival istarske malvazije.

Brtonigla je poznata kao jedinstvena lokacija „4 zemlje – 4 vina“, budući da leži na četiri vrste zemlje (crna, crvena, bela i siva) i da se malvazije znatno razlikuju između sebe u zavisnosti na kakvom su tlu odgajene.

Ove godine je na festival pristiglo ukupno 47 uzoraka ovog vina iz Istre, Italije i Slovenije, a rezultati ocenjivanja će biti objavljeni na dan otvaranja festivala. Novost je to što se neće proglašavati zlatne, srebrne i bronzane malvazije, već će 30% najbolje ocenjenih etiketa dobiti Diplomu za poseban kvalitet, i to po bojama zemlje.

Festival-Istarske-Malvazije-2013

Program festivala počinje od 12 sati stručnim radionicama i predavanjima, od kojih posebno zanimljivo zvuči „Upoređivanje suvih malvazija iz Istre i Sicilije“, koju vodi dr. Corrado Maurigi.

U Brtonigli tokom Festivala možete degustirati vina, uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, razgledati štandove s autohtonim proizvodima koji se mogu degustirati i kupiti, ali i doživeti otvaranje arhivske malvazije stare 18 godina, kakva je recimo ona iz vinarije Franka Katunara koja je dokazala da ova sorta takođe može lepo da odležava. To zaista može biti jedinstveni trenutak! 

nazad na vrh