17. Vinistra

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
U organizaciji udruženja vinara i vinogradara Istre (Vinistra) u Poreču je od 29. aprila do 2. maja, održana sedamnaesta Vinistra, jedna od vodećih izložbi vina i vinarske opreme u Hrvatskoj
Na ovogodišnjoj Vinistra manifestaciji dodeljene su zlatne i srebrne medalje proizvođačima vina, maslinovih ulja i rakija. Ukupno je u kategoriji vina uručeno 36 zlatnih i 64 srebrnih medalja, što je po broju bodova 30% najboljih vina od ukupno 320 ocenjivanih uzoraka. U kategoriji maslinovih ulja dodeljeno je 19 zlatnih, 27 srebrnih i 14 bronzanih medalja. Za kategoriju rakija, najboljima je uručeno 6 zlatnih, 13 srebrnih i 4 bronzane medalje. Posebna priznanja u kategoriji vina dodijeljena su malvaziji MaDeBaKo 2009., zajedničkom vinskom projektu istarskih proizvođača Ivice Matoševića, Giancarla Kozlovića i Morena Degrassija (u kategoriji svežih malvazija), malvaziji Brune Trapana Uroboros 2008. (u kategoriji zrelih malvazija), teranu Teran 2 2009. Silvana Legovića (u kategoriji svežih terana) i konačno teranu Teran Barrique 2006. Franca Armana (u kategoriji zrelih terana).
Inače, manifestacija je okupila 130 izlagača s ukupno 644 uzorka vina, maslinovog ulja, rakije i vinarske opreme. Izložbu su pred sportskom dvoranom Žatika otvorili viđeni ljudi regije uz prisustvo dr. sc. Ivice Matoševića, predsednika Vinistre.
Oko 10.000 posetilaca je u sportskoj dvorani imalo priliku da proba rekordnih 535 uzoraka vina (215 malvazija i 320 drugih sorata), 81 uzorak maslinovih ulja, te 28 rakija.
Pored toga što je tokom izložbe bio otvoren i namenski TV kanal a sve dodatno praćeno na Facebooku, Twitteru i You Tube, značaj Vinistre pokazalo je gostovanje Predsednika Republike Hrvatske Ive Josipovića koji je u pratnji Ivice Matoševića obišao izložbene prostore u sportskoj dvorani Žatika i istakao višestruko značenje Vinistre, kako za Istru, tako i za Hrvatsku.
„Vino ima veliku gospodarsku, ali i društvenu važnost. Vinistra je veliki festival vina, posebno važan i zbog raznolikosti i zbog kvalitete. Ovdje su se okupili šampioni vina. Riječ je o jednoj kvalitetnoj i dobroj priči za Hrvatsku“, izjavio je tom prilikom Josipović.

Ocene vina na 17. Vinistra pogledajte ovde!
nazad na vrh