SABATINA 2010

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

sabatina-01
Uoči početka 20. Sabatine, u kultnom splitskom hotelu Bellevue održana je konferencija za novinare, na kojoj su učešće uzeli Joško Niskota, predsednik Zadružnog saveza Dalmacije i Organizacionog odbora manifestacije, Želimir Bašić, predsednik Udruženja vinogradara i vinara Dalmacije, te Lordan Ljubenkov, koji je uz program delovanja Udruženja predstavio i projekat Hrvatske udruge vinarskih gradova (HRUVIG), a po uzoru na Evropsku mrežu vinarskih gradova (European Network of Wine Cities).

Sabatina_logoOsnivačka skupština HRUVIG-a zakazana je prvog dana ovogodišnje Sabatine, 4. novembra u 19 h u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani. Glavni ciljevi udruženja biće izgradnja identiteta hrvatskih vina, promovisanje vinogradarstva i vinarstva, te uspostavljanje i poboljšanje odnosa između članova Udruženja na međunarodnom nivou.

sabatina-05Kroz kratku retrospektivu rečeno je da je prva Sabatina u Čari na ostrvu Korčula održana u novmebru 1991. kao proslava završetka berbe u vinariji Poljoprivredne zadruge Pošip. Kroz druženje vinogradara i vinara Korčule, te zaposlenih iz Dalmacijavina Split i Zadružnog saveza Dalmacije, došlo je do ideje o organizaciji manifestacije. Inače, naziv Sabatina je izveden od italijanskog izraza sabato primo, što označava prvu subotu posle berbe. Usledile su Sabatine na Lastovu, Visu, Pelješcu, Braču, Zadru, Dubrovniku, Trogiru... Prva izložba uz ocenjivanje vina u sklopu Sabatine održana je 1994. na Korčuli, 1995. je u Jelsi na Hvaru održan prvi stručni skup, a 2008. u Vodicama je organizovana i prva berza vina. Druženje u čast završetka uspešne berbe kroz dvadeset godina izraslo je u pravu međunarodnu manifestaciju koju rado posećuju domaći i strani stručnjaci.

sabatina-03Predsednik Udruženja vinogradara i vinara Dalmacije, Želimir Bašić, podelio je svoja mračna predviđanja o dolasku nove "krize velikih bačava", koja će po njemu biti još teže od one iz 1911. godine! Naime, u Hrvatskoj je zabeležen porast potrošnje jeftinih vina koja se uvoze iz evropskih zemalja uz bogatu stimulaciju od strane Evropske Unije. Zaključak je da uz nedovoljnu stimulaciju od strane države hrvatska vina neće moći dobro da se plasiraju na strana tržišta, a zbog skupe proizvodnje neće moći da konkurišu jeftinim uvoznim vinima u Hrvatskoj, uprkos činjenici da u Dalmaciji potrošnja vina nimalo ne opada.

Ove godine će na Sabatini uz priznanja najzaslužnijim proivođačima biti uručena i lična priznanja, od kojih je nekoliko posebno zanimljivo: priznanje ministru Petru Čobankoviću za unapređenje vinarstva i vinogradarstva, "zlatno pero" novinaru Hrvatskog radija Ivici Fodoru, te priznanje zagrebačkom pesniku Enesu Kiševiću za afirmaciju vinogradarstva i vinarstva putem umetnosti.

Podsetimo se, Sabatina 2010. održava se u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani između 4. i 7. novembra.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama