Zaplet srećnih okolnosti

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
zaplet-promovija
Neka od najboljih vina sveta, ona iz vinarije Casanova di Neri, degustirali smo 13. decembra na de luxe promociji u poznatom beogradskom restoranu Zaplet, gde su u vrtlogu maestralnih đakonija služena tri bisera ove svetski renomirane vinarije: Rosso di Montalcino DOC 2008, Brunello di Montalcino DOCG 2004 i Pietradonice Super Tuscan Rosso di Toscana IGT 2006.
mica-uzelac-daniele-i-borjZa prave vinoljupce Deda Mraz je u Beogradu malo poranio i doneo nam 100%-ni sanđoveze i supertoskanski kaberne. Jer, da bi probali Brunello Cerretalto 2001, vino koje je u Wine Spectatoru osvojilo maksimalnih 100 poena i bilo proglašeno za najbolje u 2006. godini, Amerika i Evropa stoje u redu, pošto je kompletna proizvodnja daleko unapred rasprodata. A samo je splet srećnih okolnosti doveo do toga da ga Beograd nesmetano i sa uživanjem konzumira tokom 2010. godine, a to zahvaljujući kompaniji Passione Italiana, uvozniku proizvoda vinarije Casanova di Neri, gde je ovo čuveno vino i nastalo. Passione Italiana, odnosno njeni vlasnici Borjana Bošnjak i Daniele Mucci, ovaj put su odabranim gostima predstavili u restoranu Zaplet još tri vrhunska vina ove vinarije, koja su u hrastovim buradima odležala od 12 do 48 meseci.
Rosso di Montalcino DOC 2008 je nešto što se u Toskani možda najradije pije: 100% sanđoveze, jedno nepretenciozno vino, puno, dobrog tela koje sjajno ide uz svako jelo i drži pažnju za stolom tokom čitave večeri.

123Brunello di Montalcino DOCG 2004
je bazna etiketa Brunella, punog tela sa aromama lista duvana i džema od višanja. Ostavlja bez daha.
Kruna doživljaja je ipak bilo supertoskansko vino Pietradonice Super Tuscan Rosso di Toscana IGT 2006, u prevodu „kamen onixa“, čija je berba 2004. izmamila čak 93 „osmeha“ Roberta Parkera. Grožđe raste na bivšem rudniku, izuzetno teškom terenu, a rezultat je neverovatna dubina ukusa, esencija džema od kupina, grilovanog bilja, kasisa i francuskog hrasta. Ovakav kaberne je iznenađenje čak i za one koji su mislili da o njemu znaju apsolutno sve, a cena mu se kreće oko 45 evra.

Slastopad uparivanja
Slastopad je reč koja naizgled ne postoji, ali smisao dobija uparivanjem vrhunskih zalogaja i gutljaja kad se oblak mirisa, ukusa, aroma i mašte podigne visoko, nalik na onaj vodeni iznad Nijagarine brane. I upravo se to dogodilo ove večeri, pa se čak i jedan vrhunski kuvar poklonio specijalitetima gazda Vlade (Zaplet). Zečetina, na tostu ili u testenini, zalivena voćnim esencijama, prošarana crnim i belim tartufima. Kombinacije crnog i crvenog voća iz turšije, sa naznakama kitnkesa, ukrstile su se sa čarolijom telećeg obraza, vrhunskom guščjom paštetom, jagnjećim jezikom u voćnom sosu ili pufnastom supom od mozga. Svaki ovaj zalogaj u potpunosti je menjao strukturu vina, nijansirao finese, učvrščivao legendu o uparivanju hrane i vina.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama