Vinski trendovi za 2011

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinski trendovi za 2011

Svojevremeno dok je „Banatski rizling” bio najpopularnija kafanska tečnost u exYU, ljudi su ovde rizling doživljavali manje kao vino, a više kao prvu polovinu - špricera! Mnogo toga se od tada pomenilo, pa i odnos prema rizlingu. Na iznenađenje nekih, ovaj zaštitni znak vinograda iz doline Rajne na putu je da već ove godine preuzme titulu najpopularnijeg belog vina u svetu od stare dame šardonea.

I to nije sve. Ugrožena je i pozicija do sada neprikosnovenog kabernea, a novi populistički vladar među „crvenima” zove se malbek.Dakle, ako pratite vinske trendove - kabrene i šardone su jučerašnja vest. Malbek i rizling su ono što će obeležiti 2011. godinu.

Ima nekoliko razloga za to. Jedan je svakako taj što su ljubitelji vina postali obrazovaniji, sofisticiraniji, da ne kažemo probirljiviji. Gotovo svaki magazin ili novina, pa čak i ovde, ima rubrike o vinima i uparivanju hrane i vina, a sajmova i vinskih manifestacija izgleda kao da nikada nije dosta, pa svake godine dobijemo još po neki na tu temu.

Ne treba zaboravitri ni da su vina generalno sve bolja, s obzirom na to da se i sami vinari obrazuju u proizvodnji, unapređuju vinograde i tehniku proizvodnje. Takođe, poslednjih godina cene vina su u svetu pale, što je otvorilo mogućnost ljudima da probaju i neka druga vina koja su im do tada bila skupa. Taj deo, nažalost, ne odnosi se na nas.

Za uspon rizlinga jedan od bitnih faktora je taj što je ovo „rajnsko zlato” izuzetno prilagodljivo različitim ukusima internacionalne kuhinje, a što govori o mnogostranosti rizlinga. Bio suv ili sladak, rizling je savršen partner uz piletinu ili ćuretinu, masnu ili posnu ribu, teletinu ili razne testenine, ali mu ništa ne fali ni samom za sebe – kako pre, tako i posle jela. Da ne govorimo o danima kada naiđu letnje vrućine!

Malbek fotka unutra

Što se malbeka tiče, ovo originalno (zapostavljeno) francusko vino doživelo je poslednjih decenija pravu renesansu u Južnoj Americi, posebno Argentini. A, budući da je proizvodnja vina u tom delu sveta niža nego u drugim razvijenim vinskim regionima u svetu, cena malbeka je postala veliki faktor u potiskivanju kabernea. Uz to, ovo vino nežne rubin boje, sa izrazitim voćnim aromama (ona najbolja poželjno je otvoriti 45 minuta pre serviranja) idealna je kombinacija uz svaki roštilj, posebno biftek. Chakana Malbec 2009, Mendoza, koji ovde možete nabaviti po ceni od oko 800 dinara, na pravi način spaja sve te vrline i nudi dobar odnos cene i kvaliteta.

Uostalom, ako do sada niste, sada je pravi trenutak da i vi otkrijete mnoge vrline ova dva vina koja će obeležiti 2011. godinu.

Izbor

Top 5 rizlinga u 2010

1) 2009 Dhron Hofberg Riesling GG, Grans-Fassian Estate, Leiwen, Mosel.
2) 2008 Schieferterrassen Riesling, Heymann-Loewenstein, Winningen, Mosel
3) Domaine Zind Humbrecht Riesling 2006, Alsace
4) 2008 Monzinger Halenberg Riesling trocken, Emrich-Schoenleber, Monzingen, Nahe
5) Dr. Mayer Riesling Kabinett, Timo Mayer, Remstal, Wuerttemberg
(izbor Vino.rs)

Rizling anterfile

Top 5 malbeka u 2010
1) Bodega Catena Zapata 2005 Argentino (Mendoza)
2) Bodega Catena Zapata 2005 Nicasia Vineyard (Mendoza)
3) Alta Vista 2006 Single Vineyard Temis (Uco Valley)
4) Achaval-Ferrer 2007 Finca Bella Vista (Perdriel)
5) Bodega Catena Zapata 2005 Catena Alta (Mendoza)
(izbor Wine Enthusiast Magazine)

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama