Vino u konzervi

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
wi_winecans

Vino za poneti, to je bila inicijalna ideja pakovanja vina u aluminijumsku konzervu. Lako za nošenje, praktično za upotrebu, pakovanje i distribuciju, bez straha od razbijanja flaše. Nepotreban vadičep, zaštićeno od uticaja svetlosti, kiseonika... Jednom rečju, vino u konzervi je najčešće bilo – neupotrebljivo za piće! Ali...

wine-can-ironwine
Prvi pokušaji ovog „rodoskrvnuća“ datiraju iz osamdesetih godina dvadesetog veka. Niz godina su pokušaji osvajanja tržišta alu-vinom tavorili na tlu Velike Britanije, verovatno računajući na žedne fudbalske navijače koji bi u delirijumu i čađavu vodu bez dvocevke progutali.

wineinacanAli, čini se da tek ulaskom u treći milenijum konzerva lagano stiče mesto i ugled na vinskoj sceni, kako na Zapadu, tako i u Kini, koja je već uvela i papirnu konzervu(!), a najveću zaslugu čini se da imaju maštoviti dizajneri.

flask-wine-canKao najuspešnije „konzervirana“ vina u limenci trenutno se pominju Sofia Blanc De Blancs vinarije Niebaum-Coppola’s Rubicon Estate, čiji je suvlansik ćerka poznatog filmskog reditelja Francisa Forda Coppole i čijih je 5.000 konzervi od wi_winecans187 ml. distribuirano 2004. godine po noćnim klubovima. Pre toga, 2001. je Barokes pustio na tržište 30.000 komada kaberne širaza iz 98. godine u konzervama od po 330 ml, da bi najnoviji pokušaj stigao ove godine iz kalifornijske vinarije JT Wines of St. Helena koja je predstavila svoje 375 mililitarsko “FLASQ” ™ pakovanje merloa i šardonea.

wine-in-a-can-01Jedan od vodećih vinskih stručnjaka priznaje da na blajnd testu nije u mogućnosti da potvrdi koje vino je sipano iz metala, a koje iz stakla, ali da ne može da zamisli sebe kako gostima poslužuje vrhunsko vino iz tek otčepljene limenke. Pored zaista izvanrednog Yanko dizajna, koji blago zaobljenim linijama pokušava i vizuelno što više da izjednači limenku i bocu, glavni adut pri dokazivanju da vino u konzervi nije ništa lošijeg kvaliteta od onog pakovanog tradicionalno je činjenica da tokom proizvodnje vino većinu vremena ionako provodi u metalnom okruženju, tankovima, i da mu upravo to garantuje i obezbeđuje dugovečnost kvaliteta. Konačno, u ovom trenutku preovlađuje glas razuma porukom vinarima: ako u kantice budete pakovali loše, jeftino vino, konzerva će izgubiti bitku sa flašom. Bez izuzetka i zauvek.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama