Srpski vinogradi na -24 C

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

Winter-in-wine-yard
Ekstremne hladnoće
koje su krajem januara i početkom februara okovale čitav region, prete da ostave posledice i u srpskim vinogradima. Kakva će biti ovogodišnja berba i hoće li je uopšte biti s obzirom da se temperatura u centralnom delu Srbije spuštala daleko ispod one na kojoj loza izmrzava?  Kakve su prognoze daljeg razvoja situacije i šta se može učiniti u cilju spasavanja roda...

Loza se mrzne na -18 stepeni C. Kako će januarske niske temperature uticati na ovogodišnju berbu i hoće li je uopšte biti, pitali smo Mišu Cilića, koji sarađuje sa brojnim vinarima širom Srbije, a konkretno su njegovi vinogradi bili u epicentru hladnoće. Naime, u Jagodini je temperatura padala i ispod -24 stepeni Celzijusa!

- Poprilično sam se plašio nakon totalno suve jeseni i ozbiljno sušne godine kakvu je imao veći deo Srbije, - kaže Cilić. - Vinogradima je nedostajala voda, nedostajao sneg. Imali smo potom dugu, toplu jesen i prvi deo zime sasvim suv, nešto što nije bilo za očekivanje. Bez mnogo mraza, ali suv. Pre mesec dana pala je lepa kiša i to je malo umirilo ljude, a onda je naišao ovaj nagli pad temperature, veoma loš, srećom praćen snegom. Onih nekoliko dana suvomrazice moglo je da zakači neke parcele, ali s obzirom da su se vinogradi odmah potom prekrili snegom, vinogradari mogu da odahnu. Da nije pao sneg, temperature od -15 C bi proizvele veliku paniku. Mi pratimo kako se ponaša loza, uzimaju se uzorci da se vidi da nije došlo do izmrzavanja, ali sneg je sreća! Naravno, ukoliko se nagomila ogromna količina snega, pa dođe naglo otopljenje, može nastati površinska erozija, ili površinske bare na obodima vinograda na ravnijem terenu, pa da se te bare potom zamrznu... Ali, najavili su sneg do sredine februara, a potom otopljenje i jedino treba pažljivo odabrati vreme za rezidbu i čuvati se poznih prolećnih mrazeva za koje se samo nadamo da ih neće biti. Vreme očigledno ne ide onako kako smo navikli.“

A šta može da se uradi ako do mrazeva dođe?

- Može da se isprati očima. Nažalost... Postoje metode za sprečavanje izmrzavanja, mešanjem vazduha uz pomoć velikih vetrenjača, ventilatora, ali su to peozbiljne investicije za male srpske parcele.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama