Makedonski vinski vodič

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Makedosnki-vinski-vodic

Sve makedonske vinarije i sva njihova vina na jednom mestu, 14.000 pređenih kilometara, 450 etiketa na blind testu i saznanje da Makedonci popiju samo 5% onoga što proizvedu! Ovo su neke od činjenica vezane za „Makedonski vinski vodič".
O nastanku vodiča, ali i skrivenom blagu makedonskog vinskog raja, razgovarali smo sa koautorom Ivanom Simjanovskom.

Posebnu vrednost ovom izdanju daje činjenica da su autori bili potpuno nezavisni. Holanđanin Dejvid Vlam, ujedno sponzor projekta, i Ivana Simjanovska, koja je i izdavač, nisu se oslonili ni na jednu od vinarija pomenutih u knjizi.

- Ceo projekat, od dana kada smo krenuli na put, do promocije, trajao je četiri meseca. Za pet nedelja posetili smo 60 vinarija, a predstavljeno je 57. Tri vinarije su se u međuvremenu zatvorile, pa ih nismo uvrstili, - kaže Ivana.

Da li su neki od vinara odbili saradnju?

- Dve vinarije nisu želele da učestvuju, ali su se pokajali kada je knjiga odštampana, tako da ćemo ih imati u vidu za naredno izdanje. Jer, plan je da vodič izlazi godišnje.

Uz istorijske podatke o nastanku vinarija, tu su i ocene svih vina koje su autori knjige dali na osnovu „slepe degustacije", oko 450 etiketa, te uvek korisne informacije o cenama svakog pojedinačnog vina u maloprodaji!Ivana-Simjanovska

Ekipa je u skeniranju aktuelne makedonske vinske ponude prešla ukupno oko 14.000 kilometara.

- Nekih posebnih problema na putu nije bilo, osim što su vinari bili malo zbunjeni idejom da je neko odlučio da napravi vodič, a da ne uzme nikakve pare od njih za reklamiranje. Sve prethodno urađeno pravili su pojedinci koji su naplaćivali puno za reklamiranje, a krajni proizvod se svodio na katalog u kojem je bilo ne više od petnaestak vinarija, naravno onih koje su mogle da plate za advertajzing!

Otkriće
Najmanju vinariju, KM VIN, otkrili smo u planinama. Selo se zove Vevčani i nalazi se u dnu planine Jablanica, baš do samog Ohridskog jezera. Vlasnik Milovan Kalanoski proizvodi samo 4.000 flaša godišnje. On je agronom inženjer i kad je pre nekoliko godina ostao bez posla rešio je da registruje malu vinariju u podrumu njegove kuće, gde pravi Vranac, Traminac i najbolji Pinot Noir koji sam ikad probala u životu!
Otkad je vodič krenuo u prodaju i kako sam svima pričala da ova mala vinarija proizvodi jako dobra vina, vlasnik je rasprodao sve zalihe. Dotad niko nije znao za njega, a sad se njegova vina već prodaju i u Skoplju.
Kraljevski par
Jedna od najstarijih vinarija u Makedoniji je vinarija Elenov (Vila Marija) u Demir Kapiji. Osnovali su je daleke 1928. godine jugoslovenski kralj Aleksandar i njegova supruga Marija. Kupili su ovo imanje novcem koji je ona donela u miraz za venčanje.
Pioniri
Vinarija Popova Kula prva je koja je promenila koncept vinskog turizma u Makedoniji i spojila vino i turizam u jedno. Ovaj primer su sledili i ostali, pa sad u skoro svakoj vinariji možete naći i sobe za degustaciju.
Arhiv
Vinarija Tikveš ima arhiv u kojem se čuvaju vina od njenog osnivanja daleke 1885. godine, pa do danas.
25. u svetu

Sa 220 miliona litara godišnje, Makedonija je 25. zemlja u svetu po proizvodnji vina. Od ove količine, samo 10 miliona se koristi za domaće konzumente.

Interesovalo nas je kakve su reakcije bile na ocene vina.

- Tu jeste bilo malo negodovanja pojedinih vinarija, u stilu kako smo se usudili da ocenjujemo njihova vina, ali mi smo vinski entuzijasti i mislim da imamo pravo i sposobnost da ocenimo šta je dobro, a šta loše vino. Šta više, u svetu je uobičajeno da se vina u vodiču ocenjuju od strane nezavisnih komisija koje čine vinski kritičari, entuzijasti, somelijeri itd. Naša ideja je da širimo vinsku kulturu i da Makedoniju predstavimo u širim okvirima kao zemlju koja proizvodi kvalitetno vino. Jer, u Makedoniji ljudi konzumiraju svega 5% vina kojeg proizvedemo! Sve ostalo ide za izvoz. Naravno, dotakli smo se i visokih cena vina u restoranima, pogotovo u Skoplju. U svakom slučaju, iako su tekstovi i ocene vina rezultat našeg subjektivnog mišljenja, smatram da smo dostojno promovisali makedonske vinarije i Makedoniju kao zemlju dobrog vina.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama