Vino, ljubav & mraz

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

Vino-i-ljubavMožda nije alarmantno, ali čini se da više ljudi u Srbiji zna kada je Dan zaljubljenih nego Dan državnosti! A, s obzirom na to da padaju jedan za drugim, mogli bi lepo da se spoje u Dan zaljubljenih u državnost, ili Dan državnosti zaljubljenih, kako god!

No, to nije naša briga. Ni ono prvo, ni ovo drugo.

Ono što je pravi povod za ova slova jeste običaj da se za taj dan (zaljubljenih, ne državnosti) uveče otvori flaša nekog posebnog vina koje će začiniti svaki romantični trenutak večeri u društvu voljene osobe.

Koje je to vino? To je pitanje od milion dolara u mnogim marketinškim agencijama koje širom sveta pokušavaju da zaljubljenima na taj dan prodaju vina svojih klijenata.

Teorija o tome koje je vino pravo za zaljubljivanje, odnosno koje će na najbolji način umesto vas da kaže voljenoj osobi to što ste naumili, ima bezbroj. I svaka polazi, verovatno, od autora teorije.wine-and-romance

Vino ili ljubav
Dan zaljubljenih se, naravno, poklapa i sa najvećim vinarskim praznikom – Svetim Trifunom. I dok se Trifun slavio ovde od vajkada, Dan zaljubljenih, odnosno Sveti Valentin, stigao je do nas relativno skoro na globalističkom talasu „šoping praznika“.
Tako silom prilike isti dan sada dele dva sveca, što je maltene postalo političko pitanje: St Trifun ili St Valentin!
Vlado Georgiev, jedan od mnogih koji će pesmom tog dana prenositi ljubavne vibracije, kaže pred svoj koncert u Belexpo centru u Beogradu da će pevati „Svetom Trifunu, ne Svetom Valentinu, jervalentine_01 zaljubljen možeš biti svaki dan u godini, a samo je jedan izdvojen za sveca, zaštitnika vina i vinogradara“.
Dakle: vino ili ljubav?
Mislimo da nema sumnje da je najbolje – zajedno! 


Muškarci, po pravilu, veruju da je odgovor u laganim i aromatičnim vinima, žene misle da nište ne govori o ljubavi tako dobro kao crvena boja vina, oni sa vrha socijalne lestvice adute polažu u najskuplja vina, pa kakva god bila, oni bez iskustva (i bez previše novca) potražiće rešenje u čileanskim, južnoafričkim, španskim, makedonskim, francuskim ili bilo kojim drugim uvoznim vinima koja stoje na policama samoposluga po pristupačnim cenama, samosvesne i uspešne žene nemaju ništa protiv da sa voljenom osobom (ravnopravno) podele flašu robusnog vranca ili plavca, intelektualci oba pola gotovo spontano naginju prefinjenom ukusu sovinjon blana ili pinoa, opijeni ljubavlju vole da broje mehuriće u čaši, a iskusni kažu – svako dobro vino je dobro za svaku dobru priliku!

Ono što je bitno, jeste da se ima na umu da je vino idealan zastupnik vaših emotivnih, intelektualnih i finansijskih predispozicija. U tom smislu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sve to uspešno spojite u jedan neodoljivi vinski doživljaj:

1) Argentinski malbec ili čileanski cabernet sauvignon je igra na sigurno, kao i velika vina Rioje, ali će i neki mali, vatreni tempranillo odraditi stvar.

2) Ukoliko ovaj dan ima ulogu i da usput izbriše neke manje i veće nesuglasice nagomilane tokom prethodnih meseci, preporuka je dublje zavlačenje ruke u džep i opuštanje uz sve one brojne arome i slasti najmanje tuce godina starog porta.

3) Iako je crveno boja ljubavi, malo koja žena će se buniti ako joj na vrata donesete šampanjac. Dan zaljubljenih bez mehurića, pa to je Bahusohuljenje! Umesto buketa cveća, onog slavnog sa sto crvenih ruža (min. 100 evra), kupite jednu ružu i vino za 99 evra (ili jeftinije, pa možda nešto i uštedite za palačinke na ski stazi pod reflektorima).Nattier_AllianceOfLove

4) Roze vina su poslednjih godina postala mali trend. Ako se odlučite za pink vince, tu ćete teško pogrešiti, pogotovo što vas u prodavnicama očekuje sasvim dobar izbor kvalitetnih domaćih rozea.

5) Šardone i muskat su vina kojima praktično ni jedan žena nije (uspešno) rekla – ne! Tu, naravno, treba biti oprezan sa etiketama i potražiti ona sa oznakom „vrhunska sa geografskim poreklom“.

6) Prema nekim istraživanjima u svetu, širaz spada u idealno ljubavno vino, verovatno zbog svoje svojeglavosti, pa samim tim i među najpopularnija vina za Dan zaljubljenih.

7) Po ovom mrazu koji je okovao ovogodišnji Dan zaljubljenih, možda bi najoriginalnije bilo otvoriti flašu nekog austrijskog ili nemačkog ledenog vina. Ona će sigurno umeti da zaslade veče i raspale plamen ljubavi sposoban da se suprotstavi svakom minusu napolju…

Ostalo je na vama!

Srećan Dan zaljubljenih!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama