Čudo (ne)viđeno!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

di-bonis-vranac-
BeoWine Fair
doneo je ove godine najviše priznanja za vinariju DiBonis iz Subotice, ali je pravo iznenađenje to što je u kategoriji crvenih vina trijumfovao njihov DiVranac, za kojeg većina onih koji se profesionalno bave vinima - nisu ni čuli! Ovo je priča o crnom pačetu koje se ničim izazvano pretvorilo u istinskog labuda.

Osvojiti na međunarodnom sajmu vina titule šampiona kvaliteta u dve najvažnije kategorije, što je nedavno na BeoWine Fair u Beogradu pošlo za rukom vinariji DiBonis sa vinima DiVranac 2009 i DiChardonnay 2010, nije svakidašnji podvig. I dok je DiChardonnay, pobednik među belim vinima, stari znanac u ponudi kvalitetnih srspkih vina, DiVranac je pravo niotkuda postao zvezda jedne velike ovdašnje manifestacije.

di-vranacKada smo pokušali da saznamo više o tom vinu, ispostavilo se da ga nema na tržištu, da distributeri uglavnom ne znaju o čemu je reč, te da na oficijelnom sajtu proizvođača nije ni uvršteno u njihova vina! Da zabuna bude veća – otkud vranac na severu Bačke?

- Nije taj vranac naše grožđe, - sa osmehom objašnjava Boni Laslo, prvi čovek DiBonis Winery. - Mi uzgajamo šest crnih sorti, ali vranac smo uvezli iz Makedonije. I to je upravo interesantno, da mi od njihovog grožđa napravimo bolje vino nego što ga Makedonci dobijaju!

To da se od makedonskog grožđa dobijaju odlična vina dobro je poznato svim srpskim vinarima, a ovdašnji je konzument odavno pristao na međudržavnu saradnju kad je kvalitet u pitanju na uštrb proverenog geografskog porekla. Doduše, postavlja se pitanje šta ćemo ubuduće piti kada se pooštre kontrole geografskog porekla u skladu sa zakonima Evropske unije! Mada, verujemo, mnogi ne bi imali ništa protiv ni da srpski vinari nastave da prave vrhunsko vino sa zaštićenim geografskim poreklom grožđa „Made in Macedonia” ili FYRM ili kako bilo samo da na njemu piše - istina!

Ali, vratimo se pobedničkom vrancu: kako to da o njemu praktično niko ništa ne zna?

- Postoje dve varijante tog vranca, kaže g. Boni. – Imamo jednu laku verziju, koja je 6-7 meseci bila u buretu i ona može da se nabavi u veleprodaji po ceni od 400 rsd, a spremili smo i nekoliko buradi ovog vina koje je de facto pobedilo na BeoWine Fair i koje ne može nigde da se kupi iz razloga što još nije flaširano. Ali smo hteli da saznamo šta o njemu misle stručnjaci, pa smo ga u novembru prošle godine poslali u Budimpeštu na takmičenje vina i vinara Karpatskog regiona, pa potom doneli i na BeoWine Fair i na tim takmičenjima osvojili jedno veliko zlato i jednu titulu šampiona!

Da li su u vinariji pomalo zatečeni uspesima?

- Upeh nije došao slučajno jer smo u poslednjih godinu dana imali uspešne nastupe i sa drugim vinima. Lane smo na istom sajmu u Beogradu osvojili šest zlata, četiri srebra i jednu bronzu, u Hrvatskoj još šest zlata i pet srebra, pa je usledio pomenuti nastup u Budimpešti sa čak sedam zlata, od toga dva velika... S obzirom da se priča ponavlja, onda i nije neko iznenađenje. Međutim, iskreno, nismo očekivali dve titule šampiona u Beogradu i u tom segmentu smo iznenađeni. Prijatno, naravno.

Ta mala „poplava” medalja i priznanja koja je zapljusnula DiBonis Winery nesumnjivo govori kako se tu radi o vinima koja stručnjaci danas prepoznaju kao veoma kvalitetna, a činjenica da su po ceni pristupačnija od mnogih direktnih konkurenata na ovdašnjem tržištu može samo da dodatno učvrsti njihovu poziciju.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama