Slovenačka M-vina u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

m-vinoVino voli hrabre

Dok nas je ambasador Slovenije podsećao na lepote države ispod Triglava, probali smo vrhunska bela i poneko crveno vino sa Pohorja. Usput smo saznali zašto vlasnik vinarije M-vina Gregor Mikuž nije hteo da učestvuje na BeoWine Fair u Beogradu i kakva bi trebalo da budu savremena vina!

belloU senci nedavno završenog Sajma turizma i BeoWine Faira, „potkralo” se još nekoliko zanimljivih vinskih manifestacija. Jedna od njih bila je promocija slovenačkog turizma, tokom koje se Beograđanima prvi put predstavila vinarija M-vina. Bila je to prilika da uživamo u savremenom pristupu enološkoj misli i njenim evidentnim rezultatima - izuzetnim vinima koja su obogatila vinsku ponudu čitavog regiona!

Vino dobrodošlice, jednostavno nazvano Bello, blend izabranih sorti koji zaista predstavlja korpu sveže nabranog zrelog voća (uz činjenicu da bi u kategoriji kvalitet/cena mnogima ispale oči iz glave), oduševilo nas je do te mere da smo se odmah zainteresovali za proizvođača. Njegovio ime je Gregor Mikuž, ima 34 godine i vlasnik je vinarije M-vina, a u Beograd je doneo četiri svoje etikete. A ima ih, kaže, još mnogo i u velikom rasponu cena, neka veoma zanimljivih naziva poput Zibibbo, Luizannais ili Pee.not noir.

Vinarija se nalazi na obroncima Pohorja i vinogradi su na nešto većoj nadmorskoj visini, na oko 400 metara. Silikatno tlo vrlo dobro je za rast oko 25.000 čokota na pet hektara zasada, sa čega se proizvodi zaista malo vina, svega oko 20–25 hiljada litara. Prinos namerno nije veliki pošto se ide na kvalitet. Iako je došao u Beograd, Gregor nije izložio vina na Beo Wine Fairu niti ga zanimaju medalje i ocene!

zorjena_Magnum- Regionalnih priznanja je puno, ali ne šaljemo vina na sajmove jer su glavne reference naše kuće - naša vina. Probalo ih mnogo slavnih i poznatih ljudi, a u Sloveniji su popularna i poznata kao izrazito moderna vina, pa nam promo sa sajmova nije ni potreban, - objašnjava Mikuž, koji je firmu osnovao 2009. godine odelivši se iz porodične vinarije.Grožđem se bavio pradeda, deda, otac, koji i danas ima vinariju Vina Gracio, ali je Gregor poželeo nešto drugo. Tačnije, imao je potpuno različitu viziju vinarenja.  

- Da li savremena vina trebaju da se približe onim kakva su se nekada pravila? Nipošto! Bože ne daj! Ja nisam samo vinar, ja sam i ljubitelj vina. Probam nekoliko hiljada etiketa svake godine iz čitavog sveta. Vinska filozofija i želja mi je da približim moja vina svetskoj klasi. Ali treba poštovati to odakle vina dolaze, da su u liniji, pa kad neko proba može odmah da kaže čija su to vina i odakle su. Da se prepozna, ne samo kako su iz Slovenije, već i iz kog kraja. U tom smislu ne bavim se previše crvenim sortama, jer u štajerskoj Sloveniji nije pogodno tle za njihov uzgoj. Bela, sveža, aromatična, pitka, to je naš brend. Bele sorte, i to globalne, ne samo autohtone. Uostalom, kod nas nešto i nema autohtonih sorti, iako ih u Sloveniji ima.

Uz činjenicu da se izdvojio iz porodičnog biznisa i samostalno krenuo da osvaja tržišta nekim svojim putem, reklo bi se da nema strah od rizikovaja, štaviše da baš to i voli?

- Vino voli hrabre, - kaže lakonski!

nazad na vrh