Tri srpska vina za SAD

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

izvoz

Jedna od najvećih globalnih trgovina vinom Winebow, čiji se godišnji promet meri stotinama miliona dolara, nakon oštre i neizvesne „degustacione“ borbe u New Yorku, opredelila se između nekoliko vinarija iz regiona da u SAD uveze tri srpska vina – „Moravu“ Podruma Jelić, „Portugizer“ iz Mačkovog podruma i Jelenu“ iz Podruma Janko!

Ovo je bio pomalo neočekivan epilog nadmetanja u kojem su mnogi unapred videli kao pobednika hrvatsku vinariju Roxanich. Pogotovo ako se zna da je umesto njihovog višestruko nagrađivanog rozea preko Atlantika otišao jedan sasvim neuobičajen srpski roze dobijen od – merloa!

janko-horizontal-01- Mi slali „Smederevku“, a ode „Jelena“, - uz smeh komentariše rasplet Dragan Vasić, vlasnik Podruma Janko, koji očekuje da prve količina njegovog vina krenu za Ameriku početkom leta.

Potpuna novost na domaćem tržištu, roze „Jelena“, inače proizvod novog enologa vinarije Mladena Dragojlovića, predstavlja blend merloa, sanđovezea, širaza i kabernea.

Ko je novi enolog? – pitali smo Vasića.

- Mladen je neko ko se pojavio niotkuda. Ali je učio zanat tamo gde treba da se nauči, u vinariji Masciarelli Marina Cvetić u Italiji, a zatim i u dve različite vinarije u Čileu, sa enolozima koji su mu, kaže, bili interesantni i od kojih je imao šta da nauči. I prvi rezultati su vidljivi, kako kroz kvalitet vina, tako i kroz drugačiji pristup, posebno rozeu. Jer, ovaj roze od više sorti nešto je potpuno novo za Srbiju. Niko ovde nije pravio roze od merloa! Ideja je bila moja, a nastala je kao rezutat toga da sam imao najviše zasada te sorte.

jelenaMoravaPortugizerOtkud i zašto sanđoveze u srpskom vinu?

- Sanđoveze se u „Jeleni“ našao kao kolateralna šteta. Imali smo nešto malo mesta u vinogradu pa smo ga posadili, čisto da vidim kako će da uspeva u našem kraju. I ispostavio se kao dobitna kombinacija za roze, pogotovo što klon koji su nam Italijani poslali nema veze sa klasičnim i ozbiljnim klonom za crveno vino sanđoveze. Kad je izneo plod, dobio sam baš velike grozdove ove sorte koja je u Italiji tradicionalno sitna. Poslali su nam znači "izrode", a oni se pretvoriše u vinsko zlato. Jer ovaj sanđoveze ima odlične, visoke kiseline, za razliku od merloa koji po njima nije baš poznat.

Inače, prošlogodišnja varijanta „Jelene“, prva koju je Podrum Janko proizveo, uz merlo i sanđoveze imala je i nešto malo širaza. Berba iz 2011, koja je i ocenjivana u Njujorku, „bogatija“ je još za izvesnu količinu kabernea.

Iako još svi detalji nisu do kraja poznati, gotovo je izvesno da će i „Jelena“ i preostala dva izabrana srpska vina u SAD stići sa etiketom „Vina sa Balkana“, a ne sa oznakom Srbije! Zvanično, to je zato što ljudi tamo imaju jasniju predstavu gde je Balkan. Nezvanično… 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama