Bez zlata za Srbiju

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

ivana-simjanovska
Očekivano ili ne,
tek na upravo završenom prvom The Balkans International Wine Competition u Sofiji ni jedno srpsko vino nije dobilo zlatnu medalju. Ali, zato su domaćini Bugari (ne)domaćinski najviše medalja dodelili – sebi!

Ako je suditi po žiriju prvog The Balkans International Wine Competition, najbolje vino Balkana dolazi iz Bugarske i krije se iza etikete Santa Sarah BIN 41. U pitanju je merlo vinarije Santa Sarah, berba 2008, kojem je dodeljen Grand Trophy festivala, a istovremeno i nagrada za najbolje crveno vino.

product

Kod belih vina Trophy je otišao Grcima, tačnije vinu Idisma Drios Chardonnay 2010, vinarije Wine Art Estate.

Idisma-driosU kategoriji penušavih vina pobednik je Brut Rose Estate 2008, vinarije Eduardo Miroglio, takođe iz Bugarske, a za najbolji rose proglašeno je još jedno bugarsko vino, Sarva 2011, kupaža cabernet sauvignona, syraha i malčice rubina, vinarije Dragomir Winery Estate.

U kategoriji slatkih vina trofej ode takođe Bugarima za gewurtztraminer Season of Memories 2009, vinarije Minkov Brothers, onako, za sezonu lepih i dugih sećanja.

Hrvati su osvojili jedno zlato, Misal, za Millennium Brut, Slovenci tri zlata (Dveri Pax za Chardonay 2008 i Sipon-Lask Riesling 2006, te Jeruzalem Ormož za Ice Wine 2009).

Kod Makedonaca najsjajnijim odličjem okitile su se vinarije Tikveš i Chateau Kamnik za već proverena vina Barovo Red 2010 i Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2009.

Na kraju, da napomenemo da je od srpskih vinara dve srebrne medalje osvojila vinarija Zvonko Bogdan za vina Rose Vineyard Palić Ludaš 2011 i Sauvignon blanc Barrique 2011, a po jednu Jagodinska vinarija za Ružica Rose 2011 i Matalj vinarija sa vinom Kremen Estate Cabernet Sauvignon 2009.

Kompletne rezultate možete videti na stranici http://www.balkanswine.eu/bg/pages/Competition/Results/

BIWCŽiri                        
Najveći broj članova žirija bio je iz Bugarske, Srbiju je predstavljao Stevan Rajta, Hrvatsku Saša Špiranec, Makedoniju Ivana Simjanovska, a među „vinskim sudijama“ bio je i svojevremeno najbolji sommelier Evrope, Turčin Isa Bal. 
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama