Postaje vrlo ozbiljno!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

2. Besplatna degustacija „Vina za vrelo leto“: Vinarija Temet

temet-22Doviđenja Lozovik dobro jutro Smederevo. U izuzetnom raspoloženju upoznali smo se i oprostili od nove jagodinske vinarije „Temet" koja je u Srpskoj kući vina iskreno oduševila učesnike naše zajedničke akcije „Vina za vrelo leto".

Ovog 5. jula, drugog po redu degustacionog četvrtka, predstavljene su četiri etikete. Naravno, sve same premijere, ali i nenajavljeni favorit – en primeur cabernet franc, vino koje smo pomenuli u tekstu „Rađanje velikih vina Srbije". Prisutni su se jednoglasno složili: ništa izneseno u ovom tekstu ne spada u domen marketinga. Reč je objektivnim činjenicama. A to vino, napomenuo je vlasnik vinarije Temet, Nebojša Aleksić, koji je vešto vodio ovu degustaciju – „biće samo sastavni deo jednog bordo blenda kad se pojavi na tržištu za nešto više od 18 meseci".

temet Sudeći prema prvim reakcijama degustatora, Temet vina će ime Lozovika veoma brzo masnim slovima upisati na vinsku kartu Srbije. Posebno raduje da je već prvo vino, onako „domaćinskog“ naziva Tri Morave razvilo živu diskusiju kod prisutnih. Mirisi suvog voća, smokvi, kruške u suvom vinu veoma živih i prijatnih kiselina poneli su karakteristiku „tamjanika na nosu, a ukus - smederevka original“. Naravno, morava je tu došla kao medijum u ovom, reči ćemo, tipično sprskom blendu nove generacije koji sa samo 11,4% kiselina oštro razgali nepce što je znak nedavnog flaširanja. Kad se umiri stajanjem, predviđamo mu dodatan razvoj atributa. Sva su ova vina iz berbe 2011. i sva su prvi put na tržištu, ali je očito da u Temetu razmišljaju na duge staze. Posebnu pažnju prisutnih privukla su dizajnerska rešenja, kako etiketa, tako i flajera koji ova vina najavljuju. Od Brajove azbuke do sofisticirano rešenih grafičkih znakova koji na prvi pogled (i bez naočara, kako je neko primetio) asociraju na to koje se vino nalazi u flaši.

Tako jedno ćirilićno Ш momentalno upućuje da je pred nama Chardonnay. Bledozelenkast i veoma sortan na nosu, ali već na prvi poljubac (gutljaj) pokazuje kvalitete novog, modernog šardonea koji „beži" od već isuviše prepoznatljivih banana, ananasa i sličnog voćnog asortimenta. Manje slasti od naviknutog, dosta suv, sa primesama jezgara voćnih košpica, dok još malo odstoji postaće veoma ozbiljno vino u cenovnoj klasi, baš zbog specifičnog karaktera kojim se ne uklapa u sortnu masu na tržištu.

temet-6I dok se vode ozbiljne diskusije oko izbora „favorita" u čaše klizi Pinot Grigio. I pored klimatizacije, velike su vrućine i vino se brzo greje u čaši. Ali to donosi zadovoljstvo da upoznamo ovaj „griđo" sa potpuno razvijenim aromama putera, lešnika uz jedno opšte odobravanje – „ovo je nešto zaista specijalno".

temet-3Četvrti na meniju je Rose Cabernet Sauvignon. Očigledno nije poslužen čisto da razbije „belinu" ove vinske večeri. Neobične kristalno-bistre Barbie boje odmah dokazuje da ga se ne može svrstati u kategoriju srpske ružice. Ovo je tipično osvežavajuće vino, izuzetno pitko ali istovremeno džemasto i kremasto, baš ono vino zbog koga rose toliko vole u Provansi. A kad se učinilo da je rose kruna i desert večeri, domaćin je izneo tajno oružje – kaberne fran sa 10% pti verdoa. Gusti oblaci crvenog zrelog voća, malo dima preko još svežih ali već elegantnih tanina ukazuju da će ovde biti pravih eksplozija za godinu ipo kad se ovo vino, pomešano sa jednim delom merloa izvuče iz vrhunskih barik bačvi. Čisto kao naznaka potencijala jedne nove srpske vinarije koja je izmamila aplauz.

temet-2Ovo je ujedno bio kraj druge od 10 besplatnih degustacija kojima će tokom leta, svakog četvrtka, ekskluzivno prisustvovati po 40 čitalaca online magazina Vino.rs koji prvi popune prijavu na http://www.vino.rs/aktuelno/velika-letnja-akcija.html. I zato, prijavite se na vreme, i ako ste se prijavili - obavezno dođite. Mnogo ljudi čeka na red i nije fer ostaviti stolicu praznu. To je jedan od sastavnih delova vinske i bilo koje druge kulture. A na redu je Podrum Janko iz Smedereva, vinarija takođe sklona vrhunskim iznenađenjima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama