InterFest: Vinski praznik u srpskoj Atini

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

interfest-07Sudeći prema velikom broju uglavnom pozitivnih komentara koje smo do sad dobili tematski vezanih za Interfest i prezentirana vina i vinarije, jubilarna deseta smotra naredne godine biće jedna od najznačajnijih u regionu. A kako je bilo od 5. do 7. jula ove godine na Trgu Slobode u Novom Sadu, ko je bio zadovoljan i čime?

Oko 120 vinarija učestvovalo je na 9. festivalu vina „Interfest" 2012. godine. Pored domaćih i regionalnih učesnika, prvi put su predstavljena i vina iz Australije, Južne Afrike i zemalja Latinske Amerike.

interfest-09„Vinski festivali i kod nas i u svetu imaju različite koncepte, ali vreme je najbolji sudija, pa bih nakon devet godina iskustva sa vinarima, ipak s pravom mogla da tvrdim da im se koncept Interfesta dopada i da jesu zadovoljni. O tome najbolje svedoči broj vinara koji se svake godine prijavljuje za izlaganje kod nas. Podsećanja radi, Interfest je festival koji okuplja najveći broj učesnika, najveći broj posetilaca i ima najveću medijsku podršku, ne samo u Srbiji nego i šire, rekla je Nataša Budisavljević, direktorka festivala i dodala: „Deseti Interfest će sigurno doneti mnoga iznenađenja i osveženja u cilju poboljšanja samog koncepta i sadržaja festivala, jer ukoliko se želi napredovati i otići korak dalje, onda se mora voditi računa o inovacijama. Ne želimo da doživimo sudbinu nekih festivala na koje smo i sami rado odlazili, ali koji su vremenom postali neinteresantni. Kako samim učesnicima, tako i nama posetiocima. Ono od čega ćemo uvek polaziti je mišljenje vinara, jer ovo je njihov festival. Trudićemo se da saslušamo njihove primedbe i usvojimo njihove sugestije, a i sami imamo puno novih ideja koje jedva čekamo da realizujemo u budućnosti.”

interfest-03Ulaz je bio besplatan, dok su sredstva plaćanja bila u vidu vaučera od 50 dinara. Vinari su sami odlučivali koliko vaučera je bilo potrebno da se degustira neko njihovo vino, tako da je za neka vina bio potreban jedan, a za druga čak i do pet vaučera.

Veliko interesovanje posetilaca izazvala su vina iz tzv. „Moslovačke vinske ceste”. Vina iz ovog hrvatskog regiona predstavljena su preko Udruženja vinarija iz Moslavine, koju čini deset vinara. Od Slovenaca, epitet najzanimljivije osvojila je vinarija „Kauran” iz Slatkog vrha kod Maribora, sa zlatnim šampanjcem „Kim”. Zapravo je reč o šardoneu koji se pravi klasičnom metodom, a nakon druge fermentacije, stavljaju se listići 24-karatnog zlata. Jedan gram plemenitog metala dovolja je za 25 boca, potvrđuje Zlatko Kauran vlasnik vinarije. Takođe, navodno je naučno dokazano da zlato koje se koristi u te svrhe ima blagotvoran uticaj na artritis, kardio-vaskularni sistem, i kako sam proizvođač kaže, „na raspoloženje ljudi.” Kod grupnih izlaganja, značajan „zaokret” primećen je na domaćem terenu u vidu objedinjenog nastupa „Udruženja vinara Negotinske krajine”, koji su prvi put izlagali zajedno zahvaljujući nemačkoj fondaciji GIZ.

Kvalitet je mamac za strance
InterFest je vinski festival međunarodnog karaktera koji svake godine dovede nekoliko hiljada ljubitelja vina,  jedan značajan proizvod na turističkom tržištu, koji smo ove godine nastojali da približimo datumu održavanja Muzičkog festivala EXIT (12-15. jula), kako bi zainteresovali što više stranaca da ranije dođu u naš grad i upoznaju se i sa ovom vrstom ponude. U Novom Sadu zaista ima šta da se vidi, a da je naš grad postao interesantan domaćim i stranim turistima, najbolje govore podaci o stalnom povećanju broja posetilaca – rekla je Jadranka Beljan Balaban, direktorka TONS-a.


interfest-01„Nemci su se skoncentrisali na marketing, nešto što je nama definitivno potrebno” - izjavio je Nikola Matalj, iz Vinarije Matalj. „Uvažili su naš zahtev vezan za laboratorijsku opremu koja nam je jako bitna, jer oni planski ne doniraju takve stvari. Ostala priča je na približavanju negotinskih vina potrošačima. Svi vinari koji pokažu volju, želju i ambiciju su dobrodošli da se uključe u program sa ciljem predstavljanja širem auditorijumu srpskog tržišta. Marketing je skup, treba raditi dugotrajno, sistematično. Ali, ugledajući se na naše kolege u inostranstvu, uspeh je neizbežan”

interfest-06Maslinova ulja, razni sirevi, začini i specijaliteti mediteranske kuhinje, privukli su takođe veliki broj posetilaca. Mađari su se predstavili posebno interesantnim gastro događajem. Pored najkvalitetnijih vina iz 15 mađarskih vinarija, dobili smo priliku da probamo specijalitete iz kuhinje mađarskih kulinarskih majstora. Festival su posetili i vinski vitezovi iz nekoliko međunarodnih vinskih redova, a ceo događaj je bio ispraćen i kulturno-umetničkim programom, gde je svakako, najviše pažnje privukao koncert Masima Savića. Umesto zaključka, navodi organizatora – popijeno je preko 30.000 buteljki, bez ijednog incidenta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama