Morava je kao hleb

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

4. Besplatna degustacija „Vina za vrelo leto": Vinarija Jelić

w-djurdja-i-micaUvek ima prvi put! Besplatna degustacija vina Milijana Jelića iz Pocerine, po prvi put je učinila da se Srpska kuća vina za trenutak „skupi" i izgleda premala da primi sve zainteresovane. U redu, bilo je mesta, ali pasent, pa smo prezentaciju vina prvi put obogatili video projekcijama, ali i pojačali i poverili mikrofonu i razglasu. Baš kao što prvi put vina nije predstavljao vlasnik podruma, već je svoje vinske tajne i zapise, Jelić sa punim poverenjem predao somelijerki Đurđi Katić, koja je, kao punopravni član Jelić tima znala kako da zainteresuje prisutne.

Od tradicije ka modernizmu – tako bi mogli nazvati period između četvrte i pete degustacije. Očekuje nas „vinski akrobata" Cilić čija vina ubrzano stiču prefiks kulta, a imali smo priliku da uživamo u klasičnim ostvarenjima sa fokusom na tradiciji srpskog vinarstva iz podruma Milijana Jelića.

degustacija04-03„Poznati srpski glumac Nenad Jezdić jednom je rekao: Morava je kao hleb. I tu je bio u pravu. Hleb je namirnica koju možete jesti samu, sa salatom, sa mesom, u bilo koje doba dana i noći. Ona je neverovatna, može da isprati kompletnu gastronomiju. Slaže se uz predjelo, i svako sledeće jelo sve do deserta, a uz desert vas „restartuje", pa možete da krenete u priču iz početka." Ovim je rečima Đurđa Katić najavila prvo vino večeri, Moravu 2010. Lepe žute boje, izuzetno reska zbog živih kiselina, izražene mineralnosti, sa traminastim udarom brojnog voća na nosu i nekom finom gorčinom koja lagano preraste u puteraste i bademaste tonove sovinjona. Prema tvrdnji domaćina večeri, naš narod je generalno osetljiv na kiseline, a ovde ih ima taman koliko treba i pošto ih Morava dugo čuva, ovo vino ima izvrstan potencijal odležavanja. Generalni uspeh ovog vina privukao je mnoge mlade vinare da dižu nove zasade ove sorte.

degustacija04-10Petka ili „Moravina sestra" kako voli da se našali Đurđa Katić, je uljaste strukture i ukroćenih kiselina, sa čak 14% alkohola koji se ne mogu naslutiti u vinu. Oseća se rizlinski karakter i ima sjajan potencijal za odležavanje. Ova kasna berba iz 2007. godine je u neku ruku retkost, s obzirom na trend ispijanja belih vina u Srbiji koja se piju mlada. Ponekad i premlada da sazru do punog potencijala, a već budu popijena. Zato „petogodišnje" vino, u sjajnoj kondiciji predstavlja pravi raritet. Petka dolazi sa malog zasada, ima ga manje od hektara, a posađen je kad i morava. Na nosu je nešto manje intenzivna od „sestre", ali se fino mogu izdvojiti citrusi, dinje, dunje, pa i mušmule. Više slasti na jeziku, punije telo i fina, blaga gorčina, čine ga još jednom preporukom za istrajavanje u uzgoju domaćih sorti.

Ratomir: Ili, ili...
Dobro je što mogu da se probaju razna vina koja inače ne bih imao priliku da probam na jednom mestu nego bih morao da putujem. Večeras mi se svidela Morava. Kad je reč o srpskim vinima. ona su skupa, ili su nama plate male. Jedno od ta dva.


Milijan Jelić je bio jedan od prvih koji je krenuo sa odležavanjem vina u srpskom hrastu a upravo je treće vino večeri - Kameničanka, takvo vino. Pod nazivom Slovenski san dolazi berba 2007. iz vinograda gde preovlađuje kamen. Najstarija autohtona sorta kameničanka, poznata u narodu kao prokupac ili rskavac, dugo je važila za crvenkasti kiseliš koji ne može da da nešto ozbiljnije. Srećom, gospodin Jelić voli da radi nešto što drugi ne bi.

degustacija04-06Tako je uostalom gradio i vinariju. Doveo je arhitekte koji su rekli „Jao tu treba da se kopa, ukopava u brdo", pa su nabili enormnu cenu, prosto da ga oteraju. Ali je Milijan stisnuo zube i ostvario svoj san. Podrum je u obliku krsta, ima 54 tanka po 2.000 litara i svaki je rađen specijalno po obliku podruma. A u degustacionoj sali se na podu nalaze providne ploče kroz koje je moguće pratiti određene delove prijema grožđa i prerade vina. Upravo tu, tvrdoglavo, nastaju dobra vina od autohtonih sorti. Ovaj „Slovenski san" je odležao 2,5 godina u bariku, i puštena je na tržište u decembru prošle godine mala serija, svega 3.000 boca. To je puno kompleksno bogato vino odličnog balansa sa 14% alkohola. Još uvek robusnih tanina, sa aromama duvana i kože, te crnim šumskim voćem u završnici, preporučuje se uz jagnjetinu i jaretinu ili srpska jela.

Ovo je vino, po rečima Đurđe Katić, najbolji primer zastarelosti tvrdnji da vino treba piti na sobnoj temperaturi jer je kameničanku poželjno služiti hladniju, na 15C. Takođe, još jedna zasluga ovog vina je što pre desetak godina nije postojao nijedan prokupac na tržištu koji je mogao sam da se pije, a danas ih je već preko deset.

Dragan: Spas u konkurenciji
Ovi susretu četvrtkom su retka prilika u Beogradu da se promovišu vinarije, probaju vina. Posebno je dobro zbog novih vina. Meni se svideo prokupac i mislim da su autohtone sorte nešto što treba razvijati. Posebni i specifični ukusi koje treba da nađu mesto. Iskreno, ne znam koja mu je cena, ali bih to vino kupio. Međutim, smatram da u Srbiji postoji ta disproporcija između cene i kvaliteta. Sve cene su podignute na gore, od najlošijih do najboljih vina, i po tome smo najgori. Ne samo u regionu, nego bilo gde imate jako veliki broj etiketa da kupite u rasponu od 5 do 10 evra. A srpska vina.... Jedini spas vidim u što jačoj konkurenciji i tu vidim ove male, nove vinarije kao potencijalno rešenje.


degustacija04-09Za kraj, nastupio je pinot noire koji je Đurđa Katić nosila u Bordo gde su se okupili „ozbiljni nosevi" i rekli: da na ovom vinu stoji da je napravljeno u Francuskoj, pisala bi višestruko viša cifra nego što je. Pinot noire 2007, po imenu Mammoth, odležavao je 15 meseci u bariku od francuskog hrasta (80%), a 20% u srpskom. Do 2007. godine se ovo vino nazivalo Baby Mammoth. „Bejbi" je označavalo malu bocu, a mammoth je označavao veličinu vina. Takođe 2006. godine su nađene kosti najočuvanijeg mamuta u Srbiji (i šire) pa se rodila ideja da vino odleži u kavezu, u pećini, gde je skelet i da istovremeno bude urađena prezentacija ovog otkrića i ovog vina. Međutim, to se nikad nije dogodilo.

Ali čini se da tad nije iskopan samo mamut, već i sorta pinot noire koja se do tog trenutka gotovo nije pila u Srbiji, a danas stiče sve više pristalica. Ovaj Mammoth 2007 je na mirisu mešavina višnje, crvenog voća i crne čokolade, topao je i finijih tanina, a na kraju se sve sjedini u šeri bombonjeru. I vremenom samo napreduje u boci.

Četvrta od ukupno 10 besplatnih degustacija kojima će tokom leta, svakog četvrtka ekskluzivno prisustvovati po 40 čitalaca online magazina Vino.rs koji prvi ostave podatke na strani za prijave pokazala je da interersovanje za vina i vinsku kulturu konstantno raste. I zato, prijavite se na vreme, i ako ste se prijavili - obavezno dođite. Mnogo ljudi čeka na red i nije fer ostaviti stolicu praznu. Prihvatamo, kao rezervu i prijave na Facebooku iako je tamo jasno naznačeno da je jedini način prijavljivanja na sajtu www.vino.rs. Zbog planiranja broja gostiju apelujemo da rezervaciju uradite na pravi način i tako obezbedite i sebi i drugima stolicu. I čašu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama